Cei mai celebri datornici ai fiscului ieşean

 
Şefii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi au anunţat lista cu cele mai importante societăţi cărora li s-au poprit conturile sau urmează a fi executate silit prin scoaterea la vânzare a activelor.
 
Un caz ce revine an de an în atenţia fiscului pentru neplata datoriilor către stat este Fotbal Club "Politehnica" Iaşi care figurează cu 3,1 milioane RON datorii fiscale. În primă instanţă, Finanţele au poprit toate conturile bancare, însă nu a fost de nici un folos, întrucât erau, deja, golite.
 
Mai mult, societatea nu are nici bunuri în patrimoniu, întrucât stadionul aparţine municipalităţii, astfel că oamenii fiscului nu au avut ce sechestra. Anton Doboş ameninţă, mai în glumă, mai în serios, că, dacă societatea nu se achită de datorii, riscă să i se execute banii din casierie, la fel cum s-a întâmplat în cazul RATP, astfel că încasările din bilete să intre direct în trezoreria statului.
 
"Pe data de 11 aprilie au plătit o parte din datorie în sumă de 292.000 RON. Ei sunt mult mai interesaţi decât mine să îşi cureţe cazierul fiscal întrucât riscă să nu primească licenţa Federaţiei Române de Fotbal pentru a putea intra în campionat. Exact aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi anul trecut, când ameninţarea cu pierderea licenţei de sport a determinat conducerea clubului să-şi stingă datoriile. Sunt convins că vor găsi şi de această dată o soluţie", a declarat Anton Doboş, directorul DGFPJ Iaşi. Pentru plata diferenţelor, s-a întocmit un grafic de eşalonări, conducerea "Poli" promiţând că până în luna mai se va achita de datorii.
 
Benzinăria RATP nu are căutare
 
RATP Iaşi se află într-o situaţie şi mai gravă, întrucât figurează cu datorii de 61,5 milioane RON. Pentru a acoperi această sumă ar trebui să plătească aproximativ 5 milioane RON pe lună, sau 23.500 RON, pe zi, timp de un an.
 
"În prezent, sunt popriri trimise la 26 de bănci şi sunt sechestrate mai multe bunuri, printre care staţia Peco, din bulevardul Tudor Vladimirescu, unde sunt sigilate rezervoarele cu motorină. Am încercat să vindem staţia dar nu vine nimeni întrucât terenul aferent aparţine municipalităţii, iar oamenii de afaceri se tem că nu vor obţine concesionarea terenului pentru a putea desfăşura activitatea de benzinărie", a mai comentat Doboş.
 
Acesta a adăugat faptul că, temporar, s-a ridicat sechestrul pe numerarul din casierii, pentru a lăsa posibilitatea plăţii salariilor.
 
"Fortus": datorii record de 154 milioane lei
 
Un alt mare datornic care a făcut deja istorie în economia ieşeană este "Fortus" SA, cu restanţe şi penalităţi de 154 milioane RON, datorii pe care Finanţele speră să le recupereze cel puţin parţial din executarea silită a unor active.
 
"Fortus a formulat recurs cu privire la deschiderea insolvenţei declanşată de noi şi de alţi creditori. Ca urmare s-a stabilit un alt termen de judecată pentru data de 12 mai anul curent. Până când nu se pronunţă instanţa, nu se poate aplica sechestru", a mai informat directorul DGFPJ Iaşi.
 
Fiscul scoate la mezat 2 hale şi 23 hectare de teren ale "Nicolina"SA
 
SC "Nicolina" SA este un alt colos industrial care dă bătăi de cap finanţiştilor, şi nu numai, figurând cu 32,3 milioane RON datorii la buget. Cu toate că statul şi-a luat mâna de pe această societate, încă din decembrie 2007, când a ieşit de sub administrarea specială a AVAS, Finanţele au putut relua aplicarea măsurilor de executare silită abia la jumătatea lunii aprilie 2008.
 
"Ieri (n.r. – 17 aprilie), am înregistrat sechestrele aplicate pe active în Cartea Funciară. Este vorba despre două hale de producţie, de 13.000, respectiv 5.000 metri pătraţi, şi un teren de 23 de hectare. După ce vom primi înscrierea, vom începe evaluarea şi scoaterea la vânzare", a afirmat Doboş.
 
Nici SC "Moldomobila" SA nu stă mai bine, având peste 30 milioane RON datorii acumulate începând din anul 2000. Din aceşti bani, fiscul "a reuşit" să recupereze, anul acesta  "fabuloasa" sumă de 318 RON, printr-o executare silită. Toate celelalte 10 sechestre au fost contestate în instanţă, întrucât conducerea societăţii nu este de acord cu raportele de evaluare efectuate asupra activelor sale. Ca urmare, fiscul se vede şi în acest caz cu mâinile legate, până la pronunţarea instanţei.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.