Directorul „Antibiotice” a fost mazilit

În campania electorală (locală) din anul 2004, directorul general al SC "Antibiotice" SA Iaşi, Ioan Nani, a făcut imprudenţa de a poza "braţ la braţ" cu pretendentul PSD la Primăria Iaşi (Gheorghe Nichita) şi de a-şi declara sprijinul pentru social-democraţi. Nichita a câştigat fotoliul de primar, dar la Putere au venit… alţii!
 
La începutul lunii martie 2008, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a atacat conducerea societăţii ieşene, care ar fi interesată ca "Antibiotice" să nu se privatizeze. "Domnul director Nani s-a instalat împărat pe viaţă acolo, cu sprijinul domnului Movilă, deputat PD-L de Iaşi, cu spirjinul domnul Paveliu, care vorbea alte prostii, cu spijinul celor din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, care investighează privatizări", a declarat preşedintele AVAS.
 
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, deputatul ieşean Relu Fenechiu, cel despre care se spune că numeşte miniştri în Guvernul Tăriceanu, a "prevestit" o debarcare a directorului Ioan Nani, ca urmare a faptului că nu a susţinut interesul celor care l-au numit la conducerea societăţii.
 
"Realitatea este că directorul s-a opus privatizării fabricii şi nu trebuia în condiţiile în care acţionarul majoritar, adica statul prin AVAS, a decis acest lucru. Până la urmă, el este doar un angajat, iar statul a chelutit nişte bani pentru această privatizare. De exemplu, eu dacă aş vrea să-mi vând afacerea şi un director se opune îl dau afară în prima secundă. S-a ajuns la o chestiune la care eu nu mai pot să intervin pentru că nu ştiu care sunt interesele", a afirmat deputatul PNL Radu Fenechiu
 
Luni, 21 aprilie 2008, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, a fost "debarcat" preşedintele CA, Ioan Nani, care a pierdut şi funcţia de director general, remunerată, conform TELE M Iaşi, cu 4.500 euro/lună. Ioan Nani a acceptat postul de director general adjunct, creat în organigramă special pentru el.
 
"Principalul reproş vine din faptul că nu am ştiut să gestionez relaţia cu AVAS, mai ales în ultimele luni. A apărut o discontinuitate, să spunem, în discuţia cu membrii conducerii AVAS, ceea ce i-a determinat să creadă că nu mai doresc să continui în această activitate. Mi s-au reproşat diferite ieşiri în presă. Pe fondul unei comunicări mai puţin reuşite, s-a ajuns la această situaţie", a declarat Ioan Nani imediat după ce a fost "mazilit".
 
În locul lui Ioan Nani a fost numită dr. ing. Coca Caşcaval, care până acum a deţinut funcţia de Director Executiv Marketing şi Relaţii Internaţionale. "Preşedintele AVAS, domnul Atanasiu, mi-a făcut propunerea preluării postului de director general şi preşedinte al CA. A argumentat această decizie prin dorinţa de continuitate a activităţii în «Antibiotice», având în vedere poziţia mea ca director executiv marketing şi relaţii internaţionale. Aducerea sau numirea unei persoane din exteriorul firmei, care a fost luată în discuţie, ar fi creat anumite perturbaţii, motiv pentru care au insistat pe posibilitatea ca eu să preiau această funcţie", a declarat noul director general al SC "Antibiotice" SA Iaşi.
 
Chiar dacă această "schimbare de gardă" a fost anticipată, există şanse mari de a crea un nou scandal la "Antibiotice". Mai exact, unul dinre micii acţionari a anunţat că va contesta decizia AGA, apreciind că nu s-au respectat prevederilor legale referitoare la convocarea AGA.În plus, sindicatele au ameninţat că vor protesta împotriva demiterii directorului Ioan Nani, fiind vehiculată varianta unor manifestări de stradă.
 

Liderul sindical, Vasile Stângă, a apreciat că schimbarea directorului Nani este o răzbunare politică şi a declarat: "Asta nu demonstrează decât că cineva căruia nu îi plac ochii tăi, în România, dacă lui i-ai dat putere, face ce  vrea el. Aşa a procedat domnul Atanasiu cu directorul general Nani de la «Antibiotice»".
 
"Antibiotice" Iaşi, bănuită de înţelegeri anticoncurenţiale
 
Consiliul Concurenţei (CC) a declanşat, în urma unei plângeri, o investigaţie pe piaţa medicamentelor antibacteriene pentru uz sistemic, care urmăreşte posibila încălcare a Legii Concurenţei de către "Antibiotice" Iaşi şi distribuitorii acesteia. Astfel, documentele ridicate în cadrul unor acţiuni de inspecţie inopinată se află la CC, pentru investigaţii.
 
"Sectorul farmaceutic face parte din lista sectoarelor esenţiale asupra cărora se concentrează activitatea Consiliului Concurenţei. Ca urmare a investigaţiilor efectuate pe piata insulinei şi pe piaţa produselor pentru dializă, CC a sancţionat mai multe companii care activează în acest domeniu pentru încălcarea prevederilor Legii concurenţei", a declarat preşedintele CC, Gheorghe Oprescu.
 
Consiliul Concurenţei a sancţionat, în martie, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 83,7 milioane lei (echivalentul a 22,6 milioane euro) producătorul de insulină "Eli Lilly Export" SA (Elveţia) şi distribuitorii "A&A Medical" SRL, "Relad Pharma" SRL şi "Mediplus Exim" SRL, pentru o înţelegere anticoncurenţială.
 
"Guvernul şi-a luat o perioadă de gândire"
 
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizată, sâmbătă, 19 aprilie, la Iaşi, că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) caută încă cea mai bună formulă de privatizare pentru "Antibiotice" SA, pe care Guvernul să o valideze. Din această cauză, a refuzat să dea un termen la care producătorul ieşean de medicamente va fi scos din nou, oficial, la vânzare.
 
"Vremurile când privatizările se făceau cu lupte la baionetă cu angajaţii şi managementul în funcţie, au trecut. Guvernul şi-a luat o perioadă de gândire. Căutăm cea mai bună soluţie din care sindicatul să iasă mulţumit, iar Bruxelles-ul să nu aibă nimic de comentat. Iniţial se alesese varianta licitaţiei cu strigare pentru că aceasta era cea mai bine-văzută de Comisia Europeană, însă nu a fost acceptată de toată lumea", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.
 
Cu toate că, iniţial, considera că privatizarea "Antibiotice" SA "nu este necesară", acum, ministrul şi senatorul de Iaşi este de părere că acest proces este unul util, cel puţin din două privinţe: posibilitatea realizării de investiţii în dezvoltarea unităţii şi extinderea pe noi pieţe de desfacere. "Acelaşi lucru s-a realizat cu suces prin privatizarea Combinatului Siderurgic de la Galaţi şi a Uzinei «Dacia». Fără aportul celor de la compania franceză de automobile, «Dacia» noastră ar fi murit", a mai spus Vosganian.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.