„Electra” Iaşi „joacă” în echipa de supraveghere a Campionatului European de Fotbal

După rezultatele obţinute cu producerea interfonului şi videointerfonului, firma ieşeană "Electra" SRL se pregăteşte să cucerească piaţa europeană, şi nu numai, cu un sistem inovator de supraveghere video, pe care îl produce, începând din luna februarie 2008, în parteneriat cu o companie austriacă.
 
Ca o componentă inedită a afacerii, aparatele vor avea ocazia să îşi demonstreze viabilitatea cu ocazia Campionatului European de Fotbal, de peste două luni, unde vor "juca" pe postul de supraveghetor al microbiştilor dezlănţuiţi. Aceştia vor putea fi urmăriţi pe baza recunoaşterii fizionomiei, atât pe străzile Vienei şi ale altor oraşe unde se vor disputa meciuri, cât mai ales în incita stadioanelor.
 
Este vorba despre un produs nou, brevetat de partenerul austriac, ţinut la secret în baza unui contract de confidenţialitate, pentru care ieşenii realizează, deocamdată, doar placa electronică de bază.
 
"Aparatul cu pricina nu captează imaginile, nu este o cameră de luat vederi, cum în mod eronat s-ar putea crede, ci este un sistem de memorare a informaţiei video pe un suport CD, alături de o placă electronică extrem de complexă care asigură analiza şi utilizarea la un nivel superior a informaţiilor.
 
La acestea se adaugă, în mod firesc, şi alte componente secundare. Noi, la ora actuală, producem doar această placă electronică de bază, care este piesa cea mai importantă şi mai complexă din sistem", ne-a explicat Marian Berdan, managerul "Electra" SRL Iaşi.
 
 
Perioada de testare a prototipului a durat cinci luni
 
 
Tehnologia implicată în realizarea acestei componente electronice se apropie de complexitatea unei plăci de bază pentru un computer. De aceea, perioada de testare a durat nu mai puţin de cinci luni. "Testele au început anul trecut în octombrie şi am ajuns la o formă finală în luna februarie anul acesta. Imediat  după aceea am început producţia de serie, realizând, până în prezent 300 de bucăţi", a continuat Berdan.
 
Prima tranşă de 60 de plăci de bază a fost deja livrată partenerului din Austria, care va continua procesul tehnologic de asamblare a noilor sisteme de supraveghere video. Contractul iniţial de 300 de bucăţi acoperă cererea ocazionată de Campionatul European de Fotbal, un eveniment menit să asigure recunoaştere pe plan cât mai larg a calităţilor acestor sisteme. "Aceste prime 60 de bucăţi sunt destinate exclusiv comunităţii vieneze, celelalte fiind cerute de diverse alte localităţi unde se vor desfăşura meciuri", a precizat Marian Berdan.
 
 
Din toamnă, sistemul se va realiza în întregime la Iaşi
 
 
Administratorul "Electra" speră ca tot mai multe comunităţi locale din Europa, şi nu numai, să ia exemplul gazdelor EURO 2008i şi să se arate interesate să îşi monteze astfel de reţele de supraveghere în spaţiile publice.
 
"Din toamnă, contractul de bază cu societatea austriacă se va modifica, iar atunci voi putea să dezvălui şi numele companiei respective. Aceasta, în sensul că aparatul se va realiza în întregime în cadrul fabricii noastre de la Iaşi. Dispunem de toată tehnologia şi know-how-ul necesar pentru a fabrica de la un capăt la celălat întregul sistem", a ţinut să menţioneze managerul "Electra" SRL Iaşi.
 
Compania austriacă mizează pe elementul de noutate adus prin aceste sisteme, astfel că din a doua jumătate a anului, la "Electra" se vor realiza câteva sute de astfel de aparate lunar, care vor ajunge în toate colţurile Europei.
 
"Sperăm ca şi comunităţile autohtone, începând cu cea ieşeană să-şi dea seama de importanţa utilizării unui astfel de sistem. Degeaba captezi imaginile, dacă nu ai cu ce prelucra şi utiliza în mod eficient informaţia înregistrată. Cu atât mai mult cu cât, datorită tehnologiei de ultimă oră, preţul nu va depăşi costul altor sisteme mai vechi, existente pe piaţă", ne-a spus în încheiere Marian Berdan.
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.