EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

În Ungaria, desenele cu graffiti aduc condamnări

1
 
Din iniţiativa comandamentului general al Poliţiei din Budapesta, în capitala Ungariei s-a înfiinţat un grup de urmărire a acţiunilor celor care distrug cu graffiti pereţii imobilelor, monumentele, statuile, vehiculele şi alte obiective din oraş. Grupul respectiv îi poate aresta pe cei prinşi asupra faptului. Acest gen de distrugeri sunt deosebit de greu de îndepărtat, în plus, acţiunea de curăţire este foarte costisitoare.
 
"Cu toate că nu există o lege specială privind mâzgălirea cu graffiti, acţiunea respectivă poate fi considerată provocare de stricăciune, distrugere de bunuri. Prin aplicarea legii privind provocarea de stricăciuni, mâzgălirea cu graffiti poate fi pedepsită cu amendă contravenţională sau chiar cu închisoare până la doi ani", a declarat maiorul de poliţie Laszlo Olah.
 
"Am decis să luăm această măsură, după ce am asistat de curând la un caz în care persoane necunoscute, cu ajutorul unor grămezi de ziare, au contribuit la deraierea unui tramvai din Budapesta, după care l-au mâzgălit cu graffiti", a arătat Laszlo Olah. În plus, în ultima vreme în capitala ungară au fost distruse cu graffiti mai multe lucrări de renovare costisitoare şi monumente valoroase.
 
Potrivit datelor deţinute de specialistul din poliţie, printre făptuitorii unor asemenea acţiuni se află mulţi tineri cu situaţie materială foarte bună, dar mulţi dintre ei fac rost de materialul folosit pentru graffiti, prin furt.

 
"La baza realizării de graffiti se află intenţiile autorilor de autoexprimare prost-înţeleasă", a mai adăugat Laszlo Olah. Poliţiştii ar dori să-i prindă în primul rând pe cei care inspiră şi conduc aceste acţiuni.
 
Până nu demult, mâzgălitorii de graffiti au acţionat fără să fie pedepsiţi, distrugând şi urâţind pereţii clădirilor publice sau particulare proaspăt renovate. Puteau face aşa ceva deoarece legea nu conţinea nimic împotriva lor, şi având în vedere că ei acţionau mai ales noaptea, nu erau cunoscuţi.
 
Acţiunile unor mişcări civice, populare din Budapesta, vin în sprijinul poliţiei prin trimitere de materiale privind desenele cu graffiti care apar pe clădiri, statui, monumente, tramvaie, autobuze, vagoane de tren, rame de metrou, prin cartografierea grupurile de "vopsitori", observarea obiceiurilor lor, a traseelor pe care le urmează. În plus mişcarea civică solicită ca vânzarea vopselelor folosite pentru graffiti să se facă doar cu aprobări, aşa cum se procedează în mai multe state europene.
 
Daunele provocate de distrugători se ridică doar la Budapesta la mai multe miliarde de forinţi, iar aspectul neplăcut al oraşului duce la scăderea turismului.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. ION ARDEAL spune

    Asta eu o consider o pedeapsa prea mica pentru manelisti astia a artei de cacao,si mai ales cind se mizgalesc obiective de cultura si arta.In Spania acesti fanatici ai spray-ului chinezesc mozgalesc tot ce le trece prin doxa,ziduri ,geamuri,refugii din statii de autobus,si in trecere chiar si sacoul tau si o iau la fuga.Pe unu l-am prins si l-am vopsit cu propriu spray pina si pe limba,ca sa simta gustul artei.Niste dobitoci.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.