EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

UE impune noi scaune auto pentru copii

0
Începând cu această lună, în toate ţările Uniunii Europene (UE) a fost interzisă utilizarea vechilor modele de scaune auto pentru copii.
 
Pentru părinţii micilor pasageri, acest lucru presupune cheltuieli suplimentare în vederea achiziţionării de scaune noi: în Germania, de exemplu, cele mai ieftine dintre acestea costă 140 de euro. Se pare că scaunele auto pentru copii care erau folosite până acum în ţările UE nu corespund standardelor de securitate moderne, cum ar fi gradul de presiune asupra oaselor bazinului şi coloanei copilului.
 
De altfel, comercianţii întreprinzători au şi început să propună modelele europene vechi spre vânzare în spaţiul non-european, oferind tot felul de reduceri, notează cotidianul rus "Novâie Izvestia".
 

Reacţia cetăţenilor germani la recenta inovaţie poate fi considerată una atipică: majoritatea şi-a exprimat convingerea că UE vrea pur şi simplu "să-i jupoaie din nou de bani". Adevărul este că, odată cu aderarea Germaniei la "Zona euro", orice cheltuială legată de întreţinerea automobilelor a început să le pară germanilor exagerat de mare.
 
De exemplu, obţinerea unui permis auto costă în cel mai bun caz 2.000 de euro, ajungând uneori chiar şi la 10.000. Benzina, asigurările, impozitele, parcarea – toate acestea se dovedesc peste posibilităţile materiale ale multor germani. De aceea, ştirea privind obligativitatea schimbării vechilor scaune auto pentru copii cu unele mai moderne a fost primită fără pic de înţelegere.
 
Cu toate acestea, Asociaţia germană a automobiliştilor (ADAC) – una dintre cele mai influente din Europa, care numără peste 15 milioane de membri – consideră înlocuirea scaunelor auto pentru copii o "problemă vitală". Mai ales că, potrivit statisticilor oficiale, în fiecare an în Germania circa 35.000 de copii cad victime ale accidentelor auto, iar o treime dintre ei se află în acele momente nefaste în maşină.
 
Deocamdată, nu este clar cum intenţionează să acţioneze poliţia germană pentru a asigura respectarea noilor norme, în condiţiile în care în această ţară nu se obişnuiesc verificările spontane, poliţia fiind chemată doar la locul accidentului. Un lucru este cert: pentru utilizarea modelelor vechi de scaune auto pentru copii va fi aplicată o amendă de 30 euro.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.