Rompetrol Rafinare începe construcţia unei noi fabrici de hidrogen

  • COMUNICAT DE PRESĂ 
 
Rompetrol Rafinare Constanţa, membră a Grupului Rompetrol, va aloca până în 2010  aproximativ 65 milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici de hidrogen pe plaftorma Petromidia – investiţie care va permite creşterea capacităţii de hidrofinare a rafinăriei, permiţând obţinerea în totalitate de produse Euro 5 în condiţiile majorării capacităţii de procesare la 5 milioane de tone pe an.
 
"Noua instalaţie face parte din amplul program de investiţii asumat de rafinărie până în 2010, care vizează atât o poziţionare între primele 25 de rafinăriii din Europa cât şi atingerea unei capacităţi de rafinare de 5 milioane de tone. De asemenea, aceasta va avea un rol important şi în trecerea producţiei de carburanţi a rafinăriei de la standardele Euro 4 şi Euro 5 la exclusiv Euro 5", A declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Turcu.
 
Cu o capacitate de 40.000 metri cubi/oră, noua instalaţie are un termen de execuţie de 30 de luni şi va asigura procesului tehnologic hidrogen cu o puritate de 99,98%. În acelaşi timp, aceasta va livra pentru uzul intern al platformei aproximativ 40 tone/oră de abur de înaltă presiune.
 
Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol şi al acestui proiect, a încheiat recent un contract cu compania Technip Olanda pentru furnizarea de tehnologie, know-how, engineering, echipamente şi utilaje tehnologice pentru noua fabrică de hidrogen. Technip va asigura şi asistenţa tehnică la montaj, realizarea probelor şi la punerea în funcţiune a instalaţiei (inclusiv teste de performanţă).
 
De la preluarea rafinăriei, în 2001, Grupul Rompetrol a alocat aproximativ 225 milioane de dolari pentru realizarea de investiţii tehnologice şi de mediu. Până în 2010, investiţiile Rompetrol Rafinare se vor ridica la aproximativ 250 de milioane de dolari, acestea urmând să fie realizate în condiţii de maximă eficienţă tehnologică şi de protecţie a mediului, conform normele internaţionale în vigoare.
 
Rompetrol Rafinare a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,2 miliarde USD rezultate preliminare), în creştere cu 24% faţă de 2006, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) s-a majorat cu 16%, ajungând la 141 milioane USD. De asemenea, capacitate reală de procesare a rafinăriei s-a ridicat în 2007 la 3,8 milioane tone de materie primă, în comparaţie cu 1,15 milioane tone în 2000, înainte de preluarea acesteia de către Grupul Rompetrol.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.