25 aprilie – termenul limită pentru depunerea declaraţiei recapitulative 390 VIES

 
"Pentru societăţile înregistrate ca plătitori de TVA, 25 aprilie 2008 este termenul legal de depunere atât pentru decontul de TVA aferent lunii martie, cât şi pentru declaraţia recapitulativă 390 VIES aferentă primului trimestru al anului 2008", a afirmat Niculae Done Tax Partner KPMG.  
 
Pentru aceasta, societăţile plătitoare de TVA trebuie să ia în consideraţie faptul ca aceasta din urmă (declaraţia 390 VIES) a fost modificată foarte recent de către autorităţile fiscale. Astfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis Ordinul nr. 552/2008 publicat în Monitorul Oficial din 15 aprilie 2008 care conţine noul format al acestei declaraţii.  
 
Declaraţia 390 VIES se depune de către societăţile plătitoare de TVA care au efectuat livrări şi/sau achiziţii intracomunitare de bunuri, precum şi livrări şi/sau achiziţii de bunuri în cadrul unei operaţiuni triunghiulare.  Livrările intracomunitare reprezintă în fapt livrările de bunuri care sunt expediate sau transportate din România către state membre de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora.
 
Pe de altă parte, achiziţia intracomunitară de bunuri reprezintă cumpărarea de bunuri mobile corporale expediate sau transportate din alt stat membru de către furnizor, de către cumpărător, sau de către altă persoană în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către o destinaţie din România.  
 
Demn de menţionat este faptul că societăţile plătitoare de TVA care nu au efectuat astfel de livrări sau achiziţii în decursul primului trimestru al anului 2008 nu trebuie sa depună această declaraţie.
 
 
Despre KPMG
KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Îşi desfăşară activitatea în 145 de ţări şi are 123.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume. Societăţile independente membre ale reţelei KPMG sunt afiliate la KPMG Internaţional, o corporaţie elveţiană.
 
În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor patru birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Chişinău. În prezent dispune de un număr de peste 500 de angajaţi şi parteneri, atât cetăţeni români cât şi expatriaţi.
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.