Forţa de muncă, principala îngrijorare a constructorilor

 
Penuria forţei de muncă este principalul factor care îi îngrijorează pe constructori, iar cea mai mare problemă apare în domeniul construcţiilor de interes public unde salariile sunt foarte mici, se arată într-un studiu referitor la sectorul construcţiilor, realizat de Bancpost.
 
Potrivit documentului, ca urmare a reducerii activităţilor din acest sector în Spania, mai ales, este posibil ca o parte a muncitorilor români să revină în ţară, reducând decalajul dintre cererea şi oferta de muncă, arată specialiştii Bancpost.
 
Alte probleme cu care se confruntă constructorii sunt majorarea preţurilor materiilor prime, în special pentru bitum şi metale, odată cu creşterea costurilor de finanţare. Astfel, avansurile din ce în ce mai mari, percepute mai ales în sectorul rezidenţial, arată tocmai faptul că proiectele sunt finanţate insuficient.
 
Pe de altă parte, cererea de locuinţe rămâne ridicată, în special în oraşele mari, datorită migraţiei din mediul rural către cel urban.
 
De asemenea, cererea este mare şi pe piaţa birourilor, justificată de expansiunea activităţii economice. Totuşi, piaţa spaţiilor comeriale pare să fie suprasaturată, în special în oraşele în care veniturile medii ale populaţiei nu justifică aglomerarea de proiecte de anvergură.
 
Pe piaţa construcţiilor de interes public (drumuri, autostrăzi), analiştii Bancpost au observat o reducere a fondurilor alocate de la bugetul de stat. Eventualele rectificări bugetare cu scop electoral şi presiunile Comisiei Europene pentru a menţine deficitul bugetar sub limita de 3 la sută din PIB pot afecta sumele destinate construcţiilor de interes public, se mai arată în raport.
 
În concluzie, specialiştii Banc Post arată o discrepanţă pe această piaţă între cererea mult mai mare decât oferta, în special pentru construcţiile rezidenţiale, de birouri şi infrastructură, însă, în acelaşi timp, preţul cerut de constructori este mult mai ridicat decât cel pe care clienţii români îl pot oferi.
 
Astfel, activitatea în construcţii creşte încă foarte puternic dar ritmul de creştere nu mai este la fel de ridicat ca la mijlocul anului trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.