Numărul investitorilor pe piaţa de capital a crescut în 2007

 
Numărul investitorilor pe piaţa de capital autohtonă cu plasamente de peste 7.000 de euro a crescut cu 12% în 2007 faţă de anul anterior, conform raportului anual al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).
 
La finele anului trecut, numărul investitorilor cu plasamente de peste 7.000 de euro s-a cifrat la 23.562 persoane faţă de 20.956 la sfârşitul lunii decembrie 2006. În pofida corecţiilor înregistrate pe bursă în a doua jumătate a anului trecut, numărul acestor investitori a crescut în ultimele şase luni cu 3.532.
 
Numărul celor cu investiţii pe piaţa de capital locală sub 7.000 de euro a urcat cu 45%, până la 62.250 persoane, iar cel al investitorilor profesionali şi instituţionali s-a majorat cu 29%, la 1.852.
FCI a fost înfiinţat în iunie 2005, având ca scop compensarea investitorilor, în situaţia incapacităţii caselor de brokeraj şi societăţilor de administrare a investiţiilor de a returna fondurile băneşti şi/sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor, care au fost deţinute în numele acestora, cu ocazia prestării de servicii de investiţii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investiţii.
 
Fondul compensează în mod egal şi nediscriminatoriu investitorii în limita unui plafon de 7.000 de euro, valabil pentru anul 2008, acesta urmând să crească gradual, până în 2012, la 20.000 de euro/investitor individual, plafonul prevăzut de Directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor. De la înfiinţare şi până în prezent, Fondul nu a înregistrat niciun eveniment de natură să genereze plata de compensaţii.

 
Conform informaţiilor transmise de membrii Fondului, numărul de investitori la sfârşitul anului 2007 a fost de 87.664, reprezentând o creştere cu 34% faţă de sfârşitul anului 2006.
 
În a doua jumătate a anului trecut, criza de pe piaţa creditelor din Statele Unite a afectat şi România. Spre sfârşitul anului 2007, creşterea investiţiilor străinilor pe piaţa de capital din România s-a redus, ultimele trei luni ale anului marcând un record în privinţa valorii vânzărilor investitorilor străini. În pofida acestui fapt, pe ansamblu, anul 2007 a fost un an bun pentru piaţa de capital din România.
 
Ponderea investitorilor străini a crescut de la 30%, la începutul anului, la 44%. Comparativ cu 2006, investitorii străini şi-au dublat în 2007 investiţiile pe piaţa de capital din România. Achiziţiile străinilor au reprezentat 1,66 miliarde euro, iar intrările nete de capital au fost de 226,4 milioane euro.
 
Toţi intermediarii autorizaţi să presteze servicii de investiţii financiare (SSIF-uri şi instituţii de credit) şi societăţile de administrare a investiţiilor (SAI-uri) care administrează portofolii individuale de investiţii trebuie să fie membri ai Fondului. Numărul membrilor este în prezent de 98, respectiv 71 de societăţi de brokeraj, opt intermediari instituţii de credit şi 19 societăţi de administrare a investiţiilor.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.