EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Recuperările de creanţe, o piaţă de două miliarde euro

0
 
Valoarea creanţelor de recuperat din România, care se află în portofoliul agenţiilor locale specializate în colectarea de debite, este cifrată la două miliarde de euro.
 
Persoanele fizice sau juridice care ajung în imposibilitatea de a mai încasa sumele ce li se cuvin în urma contractelor comerciale pot apela la recuperatorii de creanţe (debite, datorii). Aceştia – de regulă, avocaţi – care fie că acţionează independent, fie că sunt angajaţi la firme specializate, întreprind demersurile legale pentru recuperarea debitelor.
 
„Numărul total al agenţiilor de colectare debite este undeva la 200, însă doar 4-5 sunt mai importante, prin prisma logisticii, a numărului de angajaţi şi colaboratori şi, mai ales, din punct de vedere al numărului de clienţi”, susţine managerul unei societăţi de recuperare a creanţelor.
 
În România, însă, pe lângă complexitatea cazurilor care apar zilnic, agenţiile de colectare debite din ţară nu au beneficiat de o legislaţie naţională care să le reglementeze activitatea. Au fost puse bazele acestei activităţi la începutul acestui an, când în codul CAEN al Registrului Naţional al Comerţului a fost individualizată operaţiunea de colectare a debitelor.
 
„În lipsa unei legislaţii, la noi, se aplică normele europene în materie de colectare a debitelor, care prevalează legislaţiei naţionale, prin apartenenţa noastră la Uniunea Europeană”, a precizat managerul menţionat.
 
Procedura începe cu mandatarea recuperatorului de către creditor, moment în care sunt puse la punct detaliile, inclusiv onorariul recuperatorului. De regulă, acesta diferă în funcţie de cuantumul debitului şi de vechimea lui, raportată la data scadentă. Este foarte important pentru creditori să ştie că, după trei ani, debitul se prescrie.
 

Companiile de recuperare aplică o procedură standard, care se întinde pe o perioadă de aproximativ o lună. Aceasta include, între altele, o discuţie cu familia debitorului, notificare către asociaţii sau directorii firmei unde îşi desfăşoară activitatea debitorul, identificarea conturilor debitorului, procedura presupunând 32 de zile.
 
Compania acţionează, în general, în baza unei înţelegeri cu caracter permanent, cu valabilitate de minimum un an, semnată cu clientul, caz în care numai debitorului i se percep comisioanele. Datornicul, în acest caz, va fi nevoit să achite firmei de recuperări comisioanele, suplimentar faţă de sumele datorate creditorului. Ca efect benefic pentru un client permanent al firmei, acesta îşi va recupera integral suma de la debitor.
 
Acest gen de firme specializate recuperează creanţe de toate tipurile:
civile – datorate de către o persoană fizică unei alte persoane fizice, provenind din împrumuturi nerestituite la scadenţă (constituirea unor gajuri sau ipoteci; plata unor drepturi salariale; plata unor lucrări de antrepriză (construcţii, servicii etc); datorii provenind din moşteniri/succesiuni; datorii provenind din contracte de închiriere de bunuri mobile/imobile; datorii din contracte de vânzare a unor bunuri mobile/imobile;
 
comerciale – datorate de o persoană juridică unei persoane fizice (refuzul unor societăţi de asigurare de plată a despăgubirilor asigurate; refuzul unor angajatori de plată a salariilor către angajaţi; refuzul unor magazine de a despăgubi cumpărătorii prejudiciaţi de defecţiunea sau lipsa de funcţionare a unui bun mobil cumpărat; refuzul unor societăţi bancare de eliberare a unor sume catre persoanele fizice beneficiare; neplata unor sume aferente unor contracte de închiriere; neplata unor sume aferente unor contracte de prestări servicii; neplata unor sume aferente unor contracte de vânzare bunuri/produse/imobile; neplata unor sume reprezentând prejudicii cauzate unor persoane fizice cumpărători; neplata unor sume reprezentând drepturi de autor – domenii muzical, artistic, sportiv, literar, mass-media, publicitate.
 
Pot fi, de asemenea, sume datorate de o persoană fizică unei persoane juridice: provenind din decizii de imputare emise către angajaţi care au prejudiciat angajatorul, neplata unor sume provenind din vânzarea în rate/leasing a unor bunuri, neplata unor sume provenind din contracte de prestări servicii, neplata unor sume reprezentând prejudicii create de persoanele fizice din culpa lor, neplata unor sume provenind din contracte de impresariat artistic, sportiv, publicitate, neplata unor sume reprezentând revendicări imobiliare, neplata unor sume provenind din cesionarea unor acţiuni la diverse societăţi comerciale sau obligaţiuni municipale.
 
Mai pot fi creanţe ale unor persoane juridice către alte persoane juridice: neplata unor datorii aferente unor contracte de transport/expediţie mărfuri/persoane; neplata unor datorii aferente unor credite acordate de bănci şi nerambursate la scadenţă; neplata unor datorii aferente unor contracte de închiriere de bunuri mobile/imobile sau a unor drepturi de autor; neplata unor datorii aferente unor contracte de leasing operaţional şi/sau financiar pentru bunuri mobile şi/sau imobile; neplata unor datorii aferente prestării unor servicii de comisionariat vamal; neplata unor datorii aferente unor contracte de prestări servicii încheiate între parteneri de afaceri; neplata unor datorii aferente unor contracte de antrepriză sau de subantrepriză; neplata unor datorii constatate prin sentinţe penale, ca urmare a unor condamnări penale; neplata unor datorii provenind din contracte de publicitate (mass-media/scrisă, stradală etc.); neplata unor datorii provenite din colectarea unor drepturi de autor; neplata unor datorii provenite din contracte de impresariat sau reprezentare sportivă, artistică, spectacole, editură; neplata unor datorii aferente unor poliţe de asigurare încheiate cu societăţi de asigurare care refuză plata unor despăgubiri; neplata unor datorii provenite din protejarea invenţiilor, mărcilor geografice, mărcilor de fabricaţie, numelui comercial al unui produs/companie; neplata unor drepturi salariale de către un angajator către salariaţii care compun un sindicat înregistrat legal; neplata unor dividende sau a unor sume provenite din dividendele obţinute din proprietatea unor acţiuni la diverse societăţi comerciale; nerespectarea unor angajamente de tip gentleman's agreement; neplata unor sume provenite din derularea unor contracte de asociere în participaţiune; neplata unor sume reprezentând premii aferente unor concursuri, loterii, jocuri colective; neplata unor sume reprezentând cota-parte dintr-un imobil/mobil deţinut în indiviziune; neplata unor sume reprezentând cota-parte din patrimoniul unei societăţi comerciale, asociaţii şi/sau fundaţii.
 
Unele firme de recuperări debite pot avea o activitate internaţională, altele sunt de anvergură naţională, iar avocaţii, ca persoane fizice autorizate, specializaţi pe recuperări debite, îşi desfăşoară activitatea, majoritatea, în Bucureşti.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.