Tariful social pentru electricitate ar putea fi eliminat la 1 ianuarie 2009

 
Tariful social pentru energia electrică ar putea fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2009 şi înlocuit cu un ajutor direct, dacă se vor identifica în bugetul de stat fonduri necesare acestei măsuri, a declarat (pe 24 aprilie)  vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opriş.
 
Potrivit acestuia, măsura ar fi trebuit luată încă din iulie 2007, când piaţa de energie electrică a fost liberalizată în totalitate.
 
„Am iniţiat acest proiect împreună cu Ministerul Muncii, dar până acum nu s-au găsit bani la buget. Să sperăm că Ministerul Finanţelor va identifica sursele financiare necesare pentru includerea ajutoarelor directe pentru electricitate în bugetul pe anul viitor”, a spus Opriş.
 

Ajutorul social pentru energia electrică va putea fi încasat direct, după modelul celui acordat pentru căldură, de către consumatorii vulnerabili, adică abonaţii casnici cu consum lunar mic şi venituri reduse. Plafonul de venituri până la care se vor acorda aceste ajutoare ar putea fi similar cu cel în care se încadrează clienţii care plătesc tarife sociale.
 
În prezent, consumatorii vulnerabili sunt subvenţionaţi prin preţ de restul consumatorilor, care compensează nivelul mic al tarifelor sociale.
 
Măsura eliminării acestui tip de tarif vine şi în întâmpinarea intenţiei ANRE de a renunţa la reglementarea preţurilor, începând cu anul 2010.
 
Potrivit reglementărilor europene, adoptate în legislaţia românească, pieţele de electricitate şi de gaze naturale au fost complet liberalizate la 1 iulie 2007, ceea ce înseamnă că toţi consumatorii îşi pot alege furnizorii, în funcţie de ofertele acestora, însă datele ANRE arată că niciun consumator casnic nu şi-a schimbat furnizorul de electricitate până în prezent.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.