EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

„Gaz de France”, interesată de producţia de energie eoliană în România

0
 
Compania energetică "Gaz de France" este interesată să investească pe piaţa din România în proiecte de producere a energiei din surse eoliene, a declarat preşedintele – director general al companiei, Jean-Francois Cirelli, prezent în România.
 
"Gaz de France" urmăreşte şi dezvoltarea de proiecte greenfield de producere a energiei termo şi hidroelectrică.
 
Compania franceză a fost calificată în ultima etapă de selecţie a investitorului cu care "Termoelectrica" va construi un nou grup de producere a energiei în cadrul termocentralei din Galaţi.
 
În ceea ce priveşte investiţiile pe piaţa românească a gazelor, oficialul Gaz de France a arătat că este interesat de orice tip de parteneriat cu producătorul român Romgaz, arătând însă că nu există până acum un proiect concret în care cele două companii să fie partenere.
 
"Suntem singurul operator independent de înmagazinare a gazelor din România, prin participaţiile majoritare pe care le deţinem la Amgaz şi Depomureş", a arătat Cirelli, precizând că vor continua investiţiile şi în acest segment.

 
Cele două depozite au o capacitate totală de 350 milioane metri cubi. Potrivit datelor oferite de companie, obiectivul grupului este de a atinge o capacitate totală de înmagazinare de 900 milioane mc, respectiv 20% din piaţă, la nivelul anului 2012. Cirelli nu a precizat care este bugetul pe care compania este dispusă să îl aloce proiectelor, dar a subliniat că partea financiară nu este o problemă, atâta timp cât aceste investiţii sunt rentabile.
 
"În prezent, o treime din consumul de gaze din România provine din import, dar peste 10 ani dependenţa de gazele importate va creşte la 70%, astfel că, pe lângă capacitatea de depozitare, la fel de importantă este şi problema interconectării reţelelor de transport al gazelor din România cu cele din Bulgaria şi Ungaria, despre care am discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Tăriceanu. Gaz de France poate pune la dispoziţia autorităţilor române experienţa şi competenţa sa pentru a accelera proiectele de interconectare", a punctat preşedintele grupului francez.
 
Un oficial al companiei anunţa, în toamna anului trecut, că "Gaz de France" este interesată să colaboreze cu România pentru a realiza conductele de interconectare Arad-Szeged şi Giurgiu-Ruse.
 
Cirelli a mai spus că, pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor în România, compania va investi anual 80-100 milioane euro.
 
"Gaz de France" a achiziţionat, în 2005, distribuitorul de gaze Distrigaz Sud, care are o cotă de piaţă de 47,4%.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.