Vânzările „Zentiva” în România au scăzut cu 40%

 
"Zentiva NV", cel mai mare producător de medicamente din Cehia, a anunţat pe 24 aprilie, o creştere anuală de 30 de procente a vânzărilor realizate în primul trimestru din 2008 până la 4,4 miliarde coroane, în condiţiile în care vânzările realizate pe piaţa din Romania au scăzut 40%, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
 
Creşterea vânzărilor grupului ceh a fost asigurată de noua divizie din Turcia, care a avut o contribuţie de 1,4 miliarde coroane în primul trimestru. În schimb, vânzările realizate de Zentiva pe piaţa din România au scăzut cu 40%, până la 394,2 milioane de coroane (15,7 milioane de euro).
 
De asemenea, rezultatele grupului au avut de suferit şi de pe urma aprecierii coroanei ceheşti. La un raport de schimb constant, vânzările realizate de Zentiva în trimestrul unu 2008 ar fi înregistrat o creştere de 39 de procente faţă de perioada similară a lui 2007.
 

Referindu-se la rezultatele Zentiva în România, Jozef Belcík, zone manager Zentiva a declarat că "în prima parte a anului 2007, strategia companiei Zentiva viza creşterea vânzărilor şi a cotei de piaţă. Începând cu cea de-a doua jumătate a anului trecut, atenţia s-a îndreptat către profitabilitate financiară şi eficientizare operaţională, cu accent pe o dezvoltare generală sănătoasă, pe termen mediu şi lung, în acord cu piaţa pe care activăm. În acest context, rezultatele pe primele trei luni sunt în concordanţă cu aşteptările noastre, semn că noua platforma construită funcţionează la parametri optimi".
 
Zentiva a intrat pe piaţa din România în 2003, la acel moment numai la nivel de reprezentanţă. Grupul ceh a dobândit o prezenţă importantă pe piaţă la finalul lui 2005, când a achiziţionat cel mai mare producător local, "Sicomed" Bucureşti. La finalizarea tranzacţiei, noua entitate a luat numele acţionarului majoritar, Zentiva.
 
Acţionarii producătorului de medicamente Zentiva SA mizează pe o creştere de peste patru ori a profitului brut consemnat în acest an, comparativ cu anul trecut. În acest an, Zentiva şi-a bugetat o cifră de afaceri netă de 221,73 milioane lei, în creştere faţă de anul trecut, când afacerile companiei au totalizat 193,99 milioane lei.
 
Grupul "Zentiva" are peste 6.000 de angajaţi şi deţine unităţi de producţie în Cehia, Slovacia, România şi Turcia.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.