„Zepter Fond de Pensii” se retrage din piaţa pensiilor private obligatorii

 
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a demarat procedura de retragere a autorizaţiei de administrare a Zepter Fond de Pensii, în urma solicitării companiei de retragere de pe piaţa pensiilor private obligatorii, informează CSSPP.
 
Zepter Fond de Pensii a înregistrat un număr de 1.649 de participanţi şi nu are active în administrare. Compania va trebui să informeze participanţii fondului de pensii aflat în administrarea sa cu privire la modificările survenite, la etapele procedurale şi la toate drepturile de care pot beneficia.
 
Procedura de retragere a autorizaţiei aplicată în cazul Zepter Fond de Pensii este aplicabilă oricărui administrator, înainte de începerea colectării contribuţiilor participanţilor la fondurile de pensii administrate privat.
 
Conform procedurii, participanţii vor fi repartizaţi de către CSSPP, în mod egal, la celelalte fonduri de pensii administrate privat de pe piaţă. Ulterior repartizării efectuate de către CSSPP, participanţii se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat de pe piaţă, fără plata unor penalităţi, în termen de 90 de zile de la data repartizării.

 
La finalul lunii ianuarie, Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a validat în total un număr de 3.991.032 persoane care s-au înscris la 18 fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II) şi, ulterior, a repartizat aleatoriu 332.706 persoane la cele 18 fonduri, proporţional cu cota de piaţă a acestora. Primele cinci fonduri, după numărul aderenţilor, sunt ING, Allianz, Generali, Aviva şi Interamerican.
 
Numai fondurile de pensii private obligatorii care au reuşit să atragă cel puţin 150.000 de participanţi vor rezista pe piaţă, consideră unii administratori, care apreciază că 'soarta unui fond de pensii a fost decisă atunci când în lege s-a stabilit nivelul comisioanelor de administrare şi al contribuţiilor'.
 
Nivelul minim de "supravieţuire" pentru un fond este apreciat la 150.000 participanţi, mai ales că gradul de colectare a contribuţiilor celor înregistraţi ar putea fi de numai 60%.
 
Conform legii, un fond de pensii private obligatorii trebuie să atragă cel puţin 50.000 de participanţi în primii trei ani de la implementarea sistemului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.