Forţa reală a Al Qaida

 
Operaţiunea lansată de SUA împotriva Afganistanului, după atentatele din 11 septembrie 200, au obligat miliţiile talibane ce controlau Kabulul să se refugieze la frontiera tribală, care separă Afganistanul de Pakistan, şi să-l ia pe invitatul lor de onoare – Osama Ben Laden – cu ei.
 
Din acele zile ale devastatoarelor bombe lansate de SUA asupra grotelor, care au ciuruit munţii regiunii Tora Bora, numeroase indicii sugerează participarea Al Qaida la numeroase atentate în întreaga lume. Ce mai rămâne însă din Al Qaida după aproape şapte ani de la lovitura sa îndreazneaţă? întreabă ziarul ABC.
 
Potrivit unui raport publicat de reţeaua de investigaţie asupra terorismului, Athena Intelligence, ‘SUA au exercitat o presiune letală asupra jihadiştilor în teritoriul pakistanez la frontiera cu Afganistanul’, unde au anihilat numeroşi membri de marcă ai Al Qaida folosind drone, avioane fără echipaj şi cu o autonomie de zbor de 720 de kilometri, arată studiul.
 
În ianuarie, într-un anumit loc din această vastă regiune muntoasă tradiţional controlată de clanurile pashtune, o rachetă a pus capăt vieţii lui Abu Laith al-Libi, veteranul locotenent al lui Bin Laden. Însă, în pofida a şase ani de hărţuială neîntreruptă, Al Qaida supravieţuieşte şi exercită o considerabilă influenţă ideologică şi strategică în universul jihadist global.
 
‘Impresia generală este că membrii ei sunt în continuare în viaţă, sunt coordonaţi şi acţionează’, arată raportul.
 
Al Qaida din 2008 seamănă cu organizaţia pre-2001, dar cu mai puţine capacităţi şi mai mică vitalitate, deşi rămâne o ameninţare pentru teritoriul european’, explică Javier Jordan, expert la universitatea din Granada şi autor al raportului. Nu toţi coincid însă cu acest diagnostic. Un controversat articol al editorialistului ziarului The Washington Post, David Ignatius, se făcea ecou la sfârşitul lunii februarie al tezei susţinute, în ultima sa carte, de Marc Sageman – fost agent al CIA – şi unul din experţii cei mai consultaţi asupra jihadismului.
 
"Ameninţarea Al Qaida se autolimitează, ca de altfel atracţia pe care o exercită aceasta, iar terorismul islamist global va dispărea probabil din motive interne", scrie Sageman în "Leaderless Jihad". SUA, în opinia sa, ar trebui "să o lase să-şi urmeze propriul curs până la dispariţia sa totală".
 
Replica a venit însă, la 1 aprilie, din partea unui alt agent al CIA, Michael Scheuer, într-o publicaţie asupra terorismului publicată de prestigioasa Jamestown Foundation. "Probabilitatea ca Occidentul să vadă cum jihadismul se stinge lent de la sine este mai mult decât îndepărtată", scrie Scheuer.
 
În timp ce unii analişti, precum Sageman, vorbesc de "un al treilea val" al jihadismului format din mici grupuri spontane lipsite de un leadership unic şi integrate din aspiranţi la terorism, numeroase rapoarte alertează asupra capacităţilor letale pe care le menţine aşa-numita Al Qaida centrală, condusă undeva la frontiera afgano-pakistaneză de Ben Laden şi de "Nr.2", Ayzam Al Zawahiri.
 
"Al-Qaida centrală va continua să joace un rol relevant ca mobilizator şi eventual actor operativ al mişcării jihadiste internaţionale, dar anvergura sa globală va fi considerabil mai limitată decât înainte de 11-S", conchide Jordan. Se estimează că Osama Ben Laden are sute de oameni sub ordinele sale şi mici tabere de antrenament în regiunea Waziristan. Mai multe operaţiuni ale poliţiei împotriva jihadismului în Europa au permis descoperirea de conexiuni între cei arestaţi şi Al Qaida, sau vreuna din filialele sale regionale (precum Al Qaida din Maghreb).
 
Fapt ce demonstrează că Al Qaida este, pe lângă o eficientă maşinărie propagandistică, o organizaţie capabilă să execute "atacuri devastatoare care generează panică socială" în Europa şi, "mai concret, în Spania", conchide studiul.
 
Şi totuşi asistăm la "un reviriment" taliban în Afganistan, în ciuda prezenţei aici a 40.000 de soldaţi internaţionale; la crearea în decembrie a mişcării talibane pakistaneze, sub ordinele jihadistului Baitullah Mehsud; la o creştere a competenţei grupurilor jihadiste din Kashmir de a atrage în taberele lor voluntari europeni care fac în continuare, din această ţară un paradis jihadist, oferind un cadru de supravieţuire pentru Al Qaida şi teroristului cel mai căutat din lume Osama Ben Laden.
 
Aproape toate ipotezele îl plasează pe Ben Laden în provincia tribală Waziristan, însă fostul agent CIA, Michael Scheuer, nu este de aceeaşi părere. Provinciile Konar şi Nuristan din Afganistan şi Bajaur din Pakistan, ar putea oferi – în opinia sa – liderului terorist, cea mai bună ascunzătoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.