Radar pentru căutarea mormintelor Cleopatrei şi ale lui Marc Antoniu

 
Aparatul a fost deja folosit cu succes pentru descoperirea a 250 de corpuri mumificate de mare valoare arheologică. Arheologii vor utiliza, începând cu luna noiembrie, un radar pentru a căuta, în apropiere de Alexandria, mormintele celor mai celebri amanţi din istoria Egiptului Antic: regina Cleopatra şi generalul roman Marc Antoniu. Secretarul general al Consiliului Superior al Antichităţilor (CSA), Zahi Hawas, a făcut acest anunţ la o conferinţă desfăşurată la Cairo, privind ultimele descoperiri arheologice din Egipt, notează ziarul "La Vanguardia".
 
Deşi iniţial i-a fost duşman, Cleopatra a reuşit să-l seducă pe Marc Antoniu, general si om de stat roman. Au avut împreună doi copii gemeni şi au existat chiar zvonuri că s-ar fi căsătorit – deşi legea romana interzicea căsătoria cu străini. Istoria a consemnat ca sfârşitul lui Antoniu a fost unul demn de o tragedie shakespeareiana: aflând ca iubita sa a murit, Antoniu s-a înjunghiat cu sabia.
 
Zvonul era fals, însă a fost prea târziu. Cerând să fie dus neîntârziat la Cleopatra, Antoniu a murit în braţele ei. A fost finalul tragic al unei poveşti de 11 ani, o poveste incredibilă despre dragoste contestată şi imposibilă, de suferinţă şi pasiune. Dragostea dintre o femeie puternică, ce poseda misterioase mijloace de seducţie şi un războinic roman.
 
Căutarea acestor morminte se va face în zona Borg Al Arab, la circa 50 de kilometri vest de Alexandria (nordul Egiptului) "unde se crede că regina Cleopatra şi Marc Antoniu au fost îngropaţi într-un templu de aici", a spus Hawas. În aceeaşi zonă, arheologii au descoperit în ultimele luni un bust al Cleopatrei, o statuie regală fără cap şi 22 de monede cu sigiliul reginei, care îi înfăţişează frumuseţea.
 
Au fost, de asemenea, găsite într-un tunel subteran de 120 de metri lungime, care face accesul spre numeroase camere "ce ar putea ascunde alte secrete ale Cleopatrei", a explicat responsabilul egitpean. Între alte descoperiri relevante care au avut loc în ultimul timp în Egipt, Hawas a evidenţiat descoperirea a 250 de mumii în aşa numita "Vale a mumiilor aurii", care ar putea conţine peste 10.000 de corpuri mumificate, în oaza Bahariya, la 375 de kilometri sud de Cairo.
 
"Anul acesta am folosit radarul pentru a descoperi 250 de mumii care se adaugă celor 52 găsite anterior şi care aparţin unor persoane de rang social înalt şi mediu (anul 500 d.H)", a declarat expertul. El a asigurat că a decis, pe de altă parte, "să oprească săpăturile şi să lase generaţiilor viitoare sarcina de a continua excavaţiile. Acum vrem să ne dedicăm restaurării mumiilor".
 
Descoperirea acestora i-a ajutat pe arheologi să cunoască relaţiile sociale dintre vechii egipteni.
 
Anul 2008 ar putea de asemenea să fie martorul unor noi descoperiri când se vor termina săpăturile actuale într-un tunel din mormântul faraonului Seti I (1294-1279 a.C), tatăl celebrului Ramses al II-lea în "Valea Regilor" din Luxor, în sudul ţării. Arheologii au început în noiembrie excavaţiile în tunelul subterane de 137 de metri lungime în mormântul acestui rege şi "credem că acesta duce la o cameră secretă a faraonului Seti I", a spus arheologul.
 
Până acum, experţii au descoperit 50 de metri de tunel şi speră ca până la sfârşitului anului acesta să ajungă la camera pe care o caută. În ce priveşte Piramidele din Ghizeh, se va alege prin concurs echipa de arheologi care va pregăti cel mai bun robot pentru a pătrunde misterele Piramidei lui Keops. Potrivit lui Hawas, în mai se va alege acest robot care va fi introdus în interiorul piramidei lui Keops pentru a-i descoperi secretele, având în vedere că se speră găsirea a trei camere ascunse. În una dintre ele se speră să se găsească un mormânt unde, totuşi, "nu credem că este îngropat Keops", a precizat maximul responsabil al antichităţilor egiptene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.