Republicile baltice şi-au luat adio de la „miracolul economic”

 
În Estonia, Letonia şi Lituania, creşterea economică spectaculoasă din anii trecuţi a dus la o creştere la fel de spectaculoasă a preţurilor. În prezent, consumul a scăzut brusc, iar economia acestor ţări este ameninţată de recesiune, notează cotidianul francez Le Monde.
 
Inflaţia, care în luna martie s-a ridicat în Letonia la 16,8%, a "ţintuit" o bună parte din populaţia acestei ţări. Într-un singur an, preţurile la imobiliare au crescut cu 25%, iar la produsele alimentare – cu peste 20%. În ţările vecine, Estonia şi Lituania, inflaţia a fost de 11,3% în aceeaşi lună. Cele trei ţări baltice, care multă vreme erau considerate "tigrii dezvoltării economice", datorită trecerii extrem de rapide la economia de piaţă imediat după obţinerea independenţei în 1991, astăzi traversează o perioadă extrem de dificilă.
 
Peste tot se aud semnale de îngrijorare, uneori contradictorii: inflaţia galopantă şi diminuarea consumului sunt însoţite de o majorare a salariilor (cu 26% în 2007 în Lituania, cu 30% – în Letonia), încetinirea creşterii şi prăbuşirea bruscă a pieţei imobiliare din ultimele săptămâni vin după o creştere spectaculoasă din ultimii ani. Vremurile când experţii îşi exprimau entuziasmul au fost date uitării. Boom-ul creditelor i-a secătuit pe locuitorii republicilor baltice, iar indicii economici îi pun pe profesionişti în încurcătură. Şomajul este din nou în creştere.
 
"Încă mai sperăm că vom putea evita criza, însă deocamdată este prea devreme să ne pronunţăm dacă «aterizarea» va fi una lină sau una dura. Mai degrabă, va fi ceva la mijloc", declară Andres Vilks, directorul financiar al băncii SEB, cea mai mare instituţie financiară din ţările baltice.
 

În urmă cu câteva săptămâni, în Lituania profesorii au cerut majorarea cu 50% a salariilor, iar în Letonia se creează un nou partid pentru protecţia clasei de mijloc. "Aceste este reversul perioadei de tranziţie: am obţinut succese pe plan macroeconomic, însă pe drum am pierdut clasa medie", subliniază Artis Pabriks, fost ministru de externe al Letoniei.
 
De la sfârşitul lui 2007 creşterea economică a republicilor baltice a început să se diminueze, însă toţi se tem de o prăbuşire serioasă. Potrivit unor analişti, în 2009 creşterea economică s-ar putea apropia de zero. "Acest lucru este absolut surprinzător, pentru că inflaţia nu oglindeşte o asemenea încetinire (a dezvoltării). În domeniul energetic, pronosticurile sunt sumbre: preţurile la energia electrică vor creşte cu 20-30%, la transport – cu 20-40%’, estimează Vilks.
 
În afară de aceasta, din 1 ianuarie ţările baltice au trecut la preţurile vest-europene pentru gazul livrat de compania rusă "Gazprom". "Costul pentru consumatori a crescut cu 40%’, se plânge ministrul lituanian al finanţelor, Rimantas Sadzius. Inflaţia exercită o influenţă cu atât mai mare, cu cât guvernele baltice îşi interzis să iniţieze o devalorizare, valutele lor fiind strâns legate de euro.
 
"Aceasta este o uniune stabilă", precizează ministrul leton al finanţelor, Atis Slakteris. "Circa 85% din credite sunt în euro, iar în condiţiile în care oamenii îşi primesc salariile în laţi (moneda naţională a Letoniei), o devalorizare accentuată ar fi catastrofală", declară principalul economist al Băncii Naţionale a Letoniei, Uldis Rutkaste, citat de cotidianul francez.
 
În Estonia, premierul a anunţat o nouă dată limită pentru trecerea la moneda euro: 2011. "Un plan ambiţios, dar nu realizabil", consideră expertul danez Morten Hansen, directorul Şcolii Economice de la Riga. În Lituania, ministrul de finanţe recunoaşte că perspectiva alegerilor parlamentare îngreunează respectarea strictă a regulamentului bugetar, pentru care militează guvernul. În toate ţările baltice oamenii îşi ţin răsuflarea: ultimele luni vor deveni decisive pentru evaluarea proporţiilor pe care le va lua criza economică, conchide Le Monde.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.