EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Reţetarul rus împotriva ghinionului

0
 
"De ce nu ţi-ai dat trei palme peste cap când ai trecut pe sub pod?". Este ceea ce te poate întreba un taximetrist care te plimbă cu maşina prin Moscova. Deşi pare titlul unui roman postmodernist, orice moscovit te poate informa, cu cea mai mare naturaleţe, că la ei aşa se face.
 
Atunci când treci pe sub un pod peste care tocmai trece trenul, cele trei palme în creştet sunt obligatorii pentru a alunga ghinionul, notează ziarul digital "El Mundo". Uitaţi deci de trifoiul cu patru foi: reţetele ruse împotriva ghinionului sunt mai variate, mai amuzante şi mai ciudate decât ierburile lui Panoramix.
 
Superstiţia este contagioasă şi cel care a stat trei ani în Rusia se poate declara familiarizat cu maniile localnicilor şi mai blindat în faţa ghinionului, decât sarcofagul turnat asupra reactorului 4 de la Cernobâl. Multe din aceste superstiţii populare pe care ruşii le respectă cu o devoţiune de robot pot fi însuşite de orice vizitator (nu se ştie niciodată de unde sare ghinionul) şi incluse în ampla gamă a gesturilor reflexe.
 
Şi astfel ajungi să nu dai niciodată mâna cu cineva dacă stai în pragul uşii (aduce ghinion), nici să laşi sticle goale pe masă (în acest fel şi vieţile noastre rămân goale). Când duci flori cuiva, alegi întotdeauna în număr impar (cele cu număr par sunt pentru morţi) şi ai grijă să te uiţi în oglindă, când te întorci acasă în cazul în care ai uitat ceva.
 
Sunt câteva din antidoturile împotriva ghinionului pe care toţi ruşii le ştiu pe de rost. S-ar putea chiar să vi se ceară cu împrumut pisica pe care o ţineţi în casă "pentru a speria spiritele rele" din apartamentul vreunui prieten şi să vă fie greu să-i refuzaţi motanului acest rol de "Ghostbuster".
 
Dacă în timpul unei plimbări în Piaţa Roşie îl călcaţi fără voie pe pantof pe un trecător, să nu vă speriaţi dacă acesta va alerga după dumneavoastră pentru a face acelaşi lucru, nu este decât o modalitate curioasă a ruşilor de alunga o ceartă sigură cu cineva. Şi nici să nu vă treacă prin cap să fluieraţi "a pagubă" – se spune – în casă, pentru că altfel banii vor zbura pe fereastră. Ori să măturaţi cu mâna firimiturile de pe masă, altminteri riscaţi să rămâneţi chel.
 

La fel cum femeile nemăritate nu trebuie în niciun chip să se aşeze în colţul mesei, pentru că timp de 7 ani (fix) nu îşi vor găsi soţ. Deducem că dacă ruşii ar respecta întocmai aceste porunci superstiţioase, ţara ar merge mai bine decât un ceas elveţian.
 
Iar dacă veţi vedea vreun călător, care merge cu autobuzul, tramvaiul sau autobuzul după ce şi-a compostat regulamentar biletul că îl bagă în gură şi îl inghite, nu vă speriaţi. Este cel mai bun mod de a atrage norocul. Cu o condiţie totuşi, suma primelor trei cifre de pe seria biletului, să coincidă cu cea a ultimelor trei – atunci reţeta este infailibilă. Ce-i drept, după introducerea cartelelor de călătorie, superstiţia a devenit cam indigestă.
 
Înainte de a pleca într-o călătorie, prietenii ruşi se vor aşeza lângă tine şi vor păstra câteva minute de tăcere (un obicei pe care îl numesc "prisiadem na dorozhku") pentru ca nimeni şi nimic să nu vă zădărnicească drumul, superstiţie care nu se ştie dacă "merge" şi la avioanele Boeing ale companiei Aeroflot. Iar dacă gazdele dv ruse vor dori să vă mai aibă musafir cât mai curând, atunci vor avea grijă să nu facă curat imediat după plecarea voastră.
 
Pe lângă bătutul în lemn, ruşii mai pot alunga ghinionul scuipând de trei ori peste umărul stâng (unde sălăşluieşte diavolul). Iar în cazul în care o pisică neagră vă taie calea este suficient să trageţi de un nasture pentru a alunga imediat ghinionul. Însă dacă aveţi nenorocul să spargeţi o oglindă (să nu dea Domnul) lucrurile se complică: cel care a făcut acest gest nefericit trebuie să facă apel la întregul registru de alungare a ghinionul (pentru că niciun rus nu a fost în stare să ofere un remediu infailibil de a alunga cei 7 ani de ghinion care vi se vor abate asupra capului).
 
Dacă există un popor fatalist este fără îndoială cel rus, care se lasă în voia "sudba", soarta sau destinului, fără să opună rezistenţă. Este şi motivul pentru care nu înţelegem de ce acest popor care crede ferm că soarta nu poate fi schimbată, are tot felul de reţete pentru a alunga, ceea ce oricum "este scris".
 
Dacă nu există scut capabil să te apere de relele pe care ţi le rezervă destinul, de ce să te mai oboseşti să bagi făşii de cârpă în crăpăturile unei clădiri – aduc noroc – care se va dărâma când îi va veni sorocul? Iar când este vorba de insecte, superstiţia preferată a ruşilor este cea legată de păianjeni. Prin urmare, dacă găsiţi în casă un păianjen care se caţără în sus pe fir, cu siguranţă veţi primi o veste bună.
 
Dacă în schimb coboară, atunci vestea va fi proastă… Ceea ce îi va pune bietului păianjen viaţa în pericol.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.