România va angaja forţă de muncă din Pakistan

 
România a început în sfârşit să angajeze muncitori din Pakistan pentru a face faţă deficitului cronic de forţă de muncă din sectoare cum sunt industria textilă, construcţiile etc., a relatat cotidianul pakistanez The Post.
 
Primii 40 de muncitori, care vor lucra la o firmă românească din Reşiţa, vor sosi în curând la Bucureşti, a anunţat ambasadorul Pakistanului în România, Mian Sanaullah. El a declarat publicaţiei citate că România se confruntă cu o lipsă din ce în ce mai acută de forţă de muncă semicalificată şi calificată, precum şi de ingineri.
 
La ora actuală, Bucureştiul este interesat să importe tehnicieni, ingineri, şoferi din China, India, Bangladesh şi Pakistan şi a contactat aceste ţări după ce a epuizat posibilităţile de recrutare a forţei de muncă din ţări vecine precum Ucraina, Moldova, Serbia şi Macedonia.
 
Ambasadorul pakistanez a apreciat că deficitul de forţă de muncă nu numai că va continua, dar se va şi acutiza. Astfel, conform estimărilor, 2 milioane de români – adică 8% din populaţia ţării – au plecat la lucru alte ţări din Uniunea Europeană, unde sunt mai bine plătiţi, iar ca rezultat sectoare economice aflate în plină expansiune, precum cel al construcţiilor sau cel al industriei textile, se află în pragul colapsului. De asemenea, sectorul producţiei de oţel şi cel al construcţiei de automobile se confruntă frecvent cu greve pentru că muncitorii solicită salarii mai mari, exemple în acest sens fiind acţiunile de protest de la Renault Dacia (Piteşti) şi Arcelor Mittal (Galaţi).
 
Date fiind continua creştere economică de 7% şi orientarea către România a unor fabrici importante din ţările bogate ale Uniunii Europene, ţara va oferi locuri de muncă pentru muncitorii străini în mod constant, mai scrie The Post, adăugând că nivelul actual al salariului este totuşi scăzut şi ajunge la o medie de aproximativ 375 de dolari SUA, la care se adaugă cheltuielile de masă şi transport, după impozitare. În mod normal, angajatorii români oferă pentru un muncitor 2000 de dolari SUA pentru transport şi comisioanele agenţiilor de recrutare.
 
Ambasadorul consideră că importul de muncitori ar putea constitui o nouă dimensiune a relaţiilor bilaterale româno-pakistaneze. El a amintit de vizita în Pakistan, în 2006, a fostului vicepremier Bogdan Pascu, care a oferit 1.200 de permise de muncă pentru muncitorii din această ţară. De atunci, Ambasada Pakistanului la Bucureşti a promovat această oportunitate prin intermediul contactelor cu agenţiile pakistaneze de recrutare a forţei de muncă din Lahore şi Islamabad.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.