Bilanţul primei sesiuni de depunere a proiectelor pe PNDR

 
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a prezentat pe 30 aprilie, bilanţul primei sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).
 
De asemenea, ministrul a abordat şi subiectul privind înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale (ONPT) precum şi cel legat de modificarea Ordinului ministrului privind stabilirea modului de implementare a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal şi zootehnic, dar şi pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu şi zone defavorizate.
 
Reprezentanţii Agenţiilor de Plăţi vor prezenta situaţia plăţilor pe suprafaţă aferente anului 2007 şi cea referitoare la depunerea cererilor pentru plata pe suprafaţă pentru anul 2008.
 
Alături de Ministrul Agriculturii au participat la conferinţă şi Teodor Bâte – director adjunct în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi Dan Gherghelaş – director general al APIA.
 
În prima sesiune de depunere a proiectelor, din luna martie, APDRP a primit 918 proiecte, în valoare de 728,71 milioane de euro.
 
Astfel, alocarea aferentă lunii martie, de 194,31 milioane de euro, a fost cu mult depăşită de valoarea proiectelor primite în acest interval. Pentru modernizarea exploataţiilor agricole (Măsura 121) au fost depuse cele mai multe proiecte (708), având valoarea totală de 291,26 milioane de euro, iar pentru cea de renovare a satelor (Măsura 322) au fost depuse 194 de proiecte, cu o valoare de 405,98 milione de euro.
 
De asemenea, au fost depuse 16 proiecte pentru Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice – valoarea totală a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.
 
PNDR a fost aprobat în data de 20 februarie 2008 de reprezentanţii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurală, structură instituţională a Comisiei Europene cu responsabilităţi în acest domeniu.
 
Odată cu aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, România va primi din partea Uniunii Europene un prim avans de 3,5% din valoarea totală alocată până în 2013, de aproximativ 8 miliarde euro, pentru începerea acţiunii de finanţare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.