EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Britanicii vor avea o monedă nouă excentrică

 
Marea Britanie va avea o monedă nouă, graţie primei modernizări făcute în acest sens în ultima jumătate de secol. Excentricul model va crea confuzie, probabil, în rândul turiştilor şi va reafirma hotărârea ţării de a nu adopta moneda unică europeană în viitorul apropiat, scrie „Der Spiegel”.
 
«Britannia» a dominat lira britanică timp de peste 300 de ani. Cu privirea sa stoică şi poziţia maiestuoasă, ea este simbolul feminin al tuturor lucrurilor britanice. Cu toate acestea, personificarea acestei naţiuni mândre este pe cale să dispară de pe moneda de 50 pence.
 
Marea Britanie introduce în vara aceasta o serie de monede noi – însă tradiţionaliştii nu sunt deosebit de încântaţi de această schimbare. În definitiv, noile monede reprezintă o afirmare a faptului că introducerea euro este, în cel mai bun caz, o perspectivă îndepărtată.
 
În mod normal, monedele britanice sunt remodelate de fiecare dată când un nou monarh se urcă pe tron. E adevărat, au fost introduse monede noi în anul 1971, însă doar pentru că Marea Britanie a decimalizat lire în anul respectiv, înlăturând sistemul vechi de secole al celor 12 penny în şiling şi al celor 20 de şilingi în liră. Însă chiar şi în acest context, principalele motive din anii 1950 au supravieţuit. Între timp au fost aduse modificări, odată cu introducere monedei de o liră şi a celor mai mici, de 50 de pence şi 5 pence, spre exemplu.
 
Regina Elizabeta a II-a se află pe tron de 56 de ani şi nimeni nu ar putea îndrăzni să pună la îndoială prezenţa profilului său pe spatele fiecărei monede britanice. Însă premierul Gordon Brown a decis cu trei ani în urmă, când deţinea funcţia de ministru de finanţe, că era momentul să modernizeze, cel puţin, una dintre feţele monedei, pentru ca figura multiculturală, progresivă a Marii Britanii să fie înfăţişată în cupru şi nichel.
 
Monetăria Regală a lansat o competiţie deschisă şi a primit aproximativ 4.000 de schiţe, printre care se numărau clădiri moderne, tipuri de păsări şi chiar imaginea faimosului fel de mâncare „fish and chips” (peşte cu cartofi prăjiţi). În cele din urmă, designerul în vârstă de 26 de ani Matthew Dent, din Ţara Galilor, a câştigat competiţia cu un desen ce o înlătură pe Britannia şi transformă monedele într-un puzzle care alcătuieşte imaginea Scutului Armelor Regale.
 
Simbolul heraldic a fost împărţit între şase monede, cu valori de la 1 pence la 50 de pence, în vreme ce moneda de o liră prezintă întreaga imagine. „Est uşor de imaginat cum aceste monede sunt plimbate de colo-colo prin sălile de clasă sau prin cafenele – fiind aduse împreună ca un puzzle şi oamenii distrându-se cu ele”, a afirmat Dent într-o declaraţie publicată pe site-ul Monetăriei Regale. El a mai adăugat că doreşte ca modelul său să distreze oamenii şi să-i facă să râdă.
 
Există însă şi controverse legate de noile monede. Elementul principal poate fi unul convenţional, însă Dent a încălcat mai multe reguli nescrise. Ca locuitor al Ţării Galilor, el a înlăturat tocmai dragonul, simbolul heraldic al ţării sale, de pe monedele Marii Britanii. De asemenea, nici înlăturarea Britanniei nu s-a bucurat de un feedback pozitiv. În definitiv, ea apărea pe monedele insulei încă din secolul al II-lea î.Hr., când ocupanţii romani i-au pus imaginea pe monedele lor.
 
Noua imagine a lirei britanice este, de fapt, o reafirmare a poziţiei anti-euro. Turiştii care vor vizita Marea Britanie începând cu vara aceasta îl „vor blestema” pe designerul ingenios, în special dacă nu au la ei ochelarii.
 
Însă poată că acesta este chiar motivul pentru care criticile au început să se domolească după doar o săptămână.
 
În vreme ce turiştii vor scormoni îmbufnaţi prin portofele, britanicii pot fi mai liniştiţi la gândul că introducerea monedei unice în Marea Britanie este o perspectivă cât se poate de îndepărtată.
 
Într-adevăr, în momentul de faţă este foarte puţin probabilă adoptarea euro în Marea Britanie. Premierul Gordon Brown va trece tratatul pentru reforma UE prin Parlament, înlăturând cererile pentru un referendum.
 
Însă odată ce deloc popularul tratat va fi aprobat, subiectul Europei va fi încheiat pentru guvernul Brown. Nu vor urma mari proiecte UE, a promis guvernul oponenţilor tratatului.
 
În orice caz, însă, adoptarea monedei unice europene ar presupune organizarea unui referendum naţional.
 
Chiar şi în cele mai bune zile ale fostului premier pro-Europa, Tony Blair, sprijinul pentru moneda euro nu a trecut de pragul de 30%. Iar opoziţia conservatoare este eurosceptică.
 
Regina a aprobat noile monede. Portretul ei va fi pe una din feţe, iar vechile monede vor rămâne în circulaţie, probabil până în ziua în care Marea Britanie va accepta, în cele din urmă, moneda unică europeană. Însă înainte ca acest lucru să se întâmple, e mai mult decât probabil ca Britannia să-şi reia locul binemeritat pe monedele Marii Britanii.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata