Rezultatele campaniei „Marea Debarasare”

 
Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a anunţat, pe 30 aprilie, într-o conferinţă de presă, cantitatea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice adunată la nivel naţional după campania "Marea Debarasare", desfăşurată pe 19 aprilie.
 
De asemenea, ministrul Mediului va prezenta măsurile dispuse de MMDD şi instituţiile din subordine cu ocazia minivacanţei de 1 Mai.
 
Campania "Marea Debarasare" a cuprins anul acesta toate sectoarele din Capitală şi alte circa 110 oraşe cu peste 20.000 de locuitori.
 
Acţiunea prevedea ca populaţia să scoată deşeurile de echipamente electrice şi electronice în faţa caselor sau a blocurilor, urmând ca primăriile, prin agenţii de salubritate sau companiile private cu care au încheiat contracte să le colecteze şi să le transporte la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE. În acest scop, la nivel naţional au fost înfiinţate 218 centre de colectare.
 
Ministrul Mediului şi-a exprimat speranţa ca în campania din 2008 cantitatea de deşeuri colectată se va apropia de cele 600 de tone strânse în 2007.

 
Datele statistice privitoare la deşeurile electrice şi electronice indică faptul că, în 2001, cantitatea totală de echipamente electrice şi electronice puse pe piaţă a fost de aproximativ 5,5 kilograme/locuitor, de aproximativ 6,5 kg/locuitor, în 2002 şi de 7,5 kg/locuitor, în 2003.
 
Conform aceloraşi date, cantitatea totală de echipamente electrice şi electronice existentă în gospodăriile populaţiei este în jur de 25-30 de kilograme/locuitor, iar durata medie de utilizare a majorităţii echipamentelor electrice şi electronice este de circa 8 ani, potrivit estimărilor producătorilor.
 
La ora actuală, potenţialul colectabil de DEEE al României se situează sub 3,75 kg/locuitor/an.
 
Conform angajamentelor asumate de România în tratatul de aderare la Uniunea Europeană, în 2008, trebuie să fie colectate de la populaţie circa 88.000 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, adică circa 4 kg de deşeuri pe cap de locuitor.
 
Prima ediţie a campaniei de colectare a deşeurilor a fost lansată la 3 noiembrie 2007, în circa 100 de oraşe din România, inclusiv în Capitală.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.