DNA cercetează afacerile de la CET Iaşi

  • Postul iesean de televiziune TELE M sugereaza ca ancheta Departamentului National Anticoruptie (DNA) il vizeaza si pe pe sirianul Ahmed Al Deiri
  • Ca si conationalul Omar Hayssam, sirianul Ahmad Al Deiri a plecat din Romania  
 
 
 
Mai multi salariati ai centralei electrice de  termoficare vor da cu subsemnatul la DNA  pentru a raspunde la suspiciunile ca la Iasi a  ajuns carbune de proasta calitate. Ancheta s-a extins si asupra unor oameni de  afaceri din Iasi al caror nume este deocamdata  pastrat sub tacere de procurorii DNA.
 
Cert este ca, in aceeasi zi in care procurorii au  perchezitionat birourile de la CET, au ajuns in  vizita si la sirianul Ahmad Al Deiri, patronul de la  Siraj.
 
Ce legatura ar putea exista intre acesta si  CET? Sotia lui, Carmen Aldeiri a fost mai multi  ani reprezentanta firmei "Unicom", cea care a  furnizat incepand cu vara trecuta carbune la CET.
 
Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie au  descis la CET pe 11 aprilie. Acestia au ridicat  acte referitoare la firmele care au castigat licitatia  pentru achizitia de carbune din vara trecuta.
Au solicitat si buletinele de analize privind  calitatea carbunelui care a  ajuns la Iasi.
 
Ca si in urma cu trei saptamani, si astazi,  dupa ce a devenit o certitudine inceperea  urmaririi penale a mai multor persoane in acest  dosar, directorul CET Didi Melinte spune ca  anchetatorii au venit la solicitarea sefilor  centralei. Motivul – sa verifice actele depuse de  doua firme care anul trecut au intentionat sa  vanda carbune la CET, dar nu au castigat  licitatia.
 
La intrebarea "care sunt cele doua firme la care  dumneavoastra ati facut plingere, sesizare?", Didi melinte a rsapuns: "Noi am facut o sesizare penala pentru o firma  ruseasca, «Siptex Service" sau asa ceva, si  cealalata… cealalalta cred ca e «Carbotix», parca."
 
Se pare insa ca seful CET ascunde ceva. Colegii de-ai sai din cadrul centralei recunosc  ca procurorii anticoruptie au avut si alte motive  motive pentru a veni la CET. Cel care confirma  aceste lucruri este seful laboratorului chimic de la  CET Holboca, Ion Musteata.
 
Acesta crede ca ancheta procurorilor vizeaza nu  numai actele depuse de firmele care vand  carbune, ci si calitaea carbunelui adus la Iasi de  firma care a castigat licitatia.
 
Acestia au verificat mai multe birouri de la CET  Holboca 2 si au luat   fise cu probele de laborator.  
O parte dintre buletinele de analiza ridicate sunt si  acum la DNA.
 
Reprezentantii DNA au  pastrat tacerea asupra identitatii persoanelor  impotriva carora s-a inceput urmarirea penala.
 
"DNA Sericiul Teritorial Iasi a inceput urmarirea  penala, insa nu este in masura sa comunice alte  date avand in vedere ca din motive obiective  aducerea la cunostinta a invinuirii nu s-a realizat   de catre toate persoanele cercetate", a precizat  procurorul sef Nicolae Ionascu de la DNA Iasi.
 
Despre toata situatia creata in jurul CET,  primarul cel care este direct responsabil de  ceea ce se intampla in oras, se spala pe maini.  Nu-l intereseaza cine este urmarit penal in  cadrul unei institutii subordonate Consiliului  Local Iasi.
 
"Nu e treaba mea asta, e treaba DNA-ului, absolut  nu-i treaba mea asta, nu stiu. DNA-ul sa isi faca  treaba, cine face politica DNA-ului, nu e treaba  mea. Treaba mea e sa asigur serviciile pe  strada, sa fie bine in oras. Cine e cercetat, de  ce e cercetat, fiecare raspunde pentru faptele  sale", a declarat Gheorghe Nichita.
 
Actele care se afla acum in posesia procurorilor de  la DNA vizeaza marfa cumparata de CET de la  firma UNICOM, cea care a castigat licitatia din iulie  2007, dar si de la societatile INTEL TRANS  si GIR. Societatea UNICOM a fost reprezentata la Iasi de Carmen Al Deiri.
Firma a inceput sa colaboreze bine cu  municipalitatea ieseana inca din anul 2005.
 
A ajuns in prezent unul din principalii furnizori de  carbune la CET, dar si de combustibil pentru  Salubris si RATP. Mai mult, firma G.E.C.A.F, cea  care face auditul la Siraj, este administrata de sotia  directorului adjunct de la Finante, Ioan Grigoriu,  cel care face parte si din Consiliul de Admnistratie  al CET SA.
 
Sotul lui Carmen Al Deiri,  Ahmad Al Deiri este  patronul complexului SIRAJ.  Nu se stie daca  s-a mers pe aceasta filiera, cert este ca in  aceeasi zi in care au facut perchezitie la CET,  procurorii au facut o vizita si la birourile  sirianului din SIRAJ.  Acesta nu a putut fi  contactat pentru a-si exprima punctul de  vedere pentru ca este plecat din tara impreuna  cu familia.
 
Cine este Ahmad al Deiri?
 
La prima vedere, este un simplu cetatean sirian, de religie musulmana, venit in Romania pentru studii.
 
Absolvent al Facultatii de Constructii din Iasi, Ahmad al Deiri a fost un anonim pina la caderea vechiului regim. Dupa revolutie, sirianul a profitat de libertatea pietei din acea perioada si s-a impus in mediul roman de afaceri. De atunci si pina astazi a fost implicat in mai multe afaceri dubioase. In prezent este patronul Complexului Comercial "Siraj".
 
Ahmad al Deiri a intrat in lumea afacerilor in 1989, cu citeva depozite en-gros. Problemele sirianului au inceput in anul 1993, cind politia a luat urmele unei retele de traficanti de alcool, formata din romani si arabi.
 
In aprilie 1993, Ahmad al Deiri a fost arestat pentru complicitate cu reteaua de traficanti. Desi era in arest, relatiile foarte bune cu politicienii vremii i-au permis acestuia sa obtina cetatenia romana.
 
Desi parchetul din acea perioada a trimis rechizitoriul catre Tribunalul Iasi in numai patru luni de la demararea anchetei, judecatorii ieseni au aminat pronuntarea unei hotariri in dosar timp de 10 ani.
 
Astfel, in ianuarie 2003 dosarul a fost inchis pentru prescrierea faptelor.
 
Cea mai importanta lovitura a dat-o in 1998, cind a cumparat de la stat Complexul Comercial "Siraj".
 
Imediat dupa aceasta achizitie, sirianul l-a numit cenzor al societatii "Siraj Ad Impex" pe Ioan Grigoriu, Comisar al Garzii Financiare Iasi. Ulterior, Ioan Grigoriu a devenit director adjunct al Directiei de Finante Publice Iasi, iar legea nu-i mai permitea sa ramina in functia de cenzor.
 
Acest lucru l-a determinat sa numeasca in functia de cenzor si, ulterior, de audit firma G.E.C.A.F., a sotiei Dutica Grigoiu.Mereu prieten al liderilor politici, in anul 2001 a devenit un apropiat al PSD-ului. Incepind din anul 2003, a infiintat mai multe societati in Iasi si Vaslui: "East Hills" Iasi, "Nadin Conf" Vaslui, si "Trans International" Vaslui, firma in care figureaza ca asociat Oana Roxana Butur, fiica fostului director al Directiei Regionale Vamale Iasi, Eugen Butur.
 
Din 2002 a sponsorizat an de an clubul de fotbal Politehnica Iasi. In ciuda relatiilor politice, Ahmad al Deiri a avut si initiative de afaceri esuate. La sfirsitul anului 2004 a anuntat demararea unui proiect imobiliar care urmarea ridicarea unui cartier de 11 blocuri in Str. Grigore Ioan nr.7. Valoarea investitiei era evaluata la aproape 11 milioane de euro, 70% din suma urmind sa fie asigurata de compania MTS Leasing.
 
Dupa demascarea inselaciunii MTS, proiectul a cazut. Doi ani mai tirziu, in anul 2006 a incercat sa cumpere de la "Moldova Tricotaje" un teren de 14.000 de metri patrati.
 
Instanta a stabilit falimentul firmei "Moldova Tricotaje", iar contractul de cumparare a terenului a fost anulat.
 
In februarie 2006, Ahmad al Deiri s-a interesat de viata unor arabi, retinuti si expulzati de autoritatile romane pentru propaganda unor grupari teroriste din Orientul Mijlociu. In momentul de fata, Ahmad al Deiri este  plecat in Siria.
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.