Închisorile franceze sunt pline cu deţinuţi musulmani

 
Pe un continent unde imigranţii şi copiii imigranţilor sunt reprezentaţi disproporţionat în aproape fiecare sistem al penitenciarelor, situaţia din Franţa este cea mai gravă, explică cercetătorii, criminologii şi liderii musulmani, aşa cum relevă "The Washington Post".
 
"Procentajul mare de musulmani din închisori reprezintă o consecinţă directă a eşecului integrării minorităţilor din Franţa", spune Moussa Khedimellah, sociolog care studiază situaţia musulmanilor din sistemul penal francez.
 
În Marea Britanie, 11% dintre deţinuţi sunt musulmani, la un procentaj de 3% din întreaga populaţie, potrivit Ministerului Justiţiei. Cercetările făcute de Institutul pentru o Societate Deschisă indică faptul că în Olanda, 20% dintre deţinuţii adulţi şi 26% dintre deţinuţii juvenili sunt musulmani; populaţia Olandei este musulmană în proporţie de numai 5,5%. În Belgia, musulmani proveniţi din Maroc şi Turcia constituie cel puţin 16% din populaţia închisorilor, în comparaţie cu cele doar 2 procente din populaţia totală.
 
Sociologii şi liderii musulmani afirmă că sistemul francez al închisorilor reflectă profundele divizări sociale şi etnice din Franţa şi din ţările europene vecine, în contextul în care imigranţii şi o generaţie nouă a copiilor acestora modifică peisajul demografic şi cultural al continentului.
 
Oficialii din domeniul penitenciarelor franceze aruncă vina asupra sărăciei populaţiei care s-a mutat aici din Africa de Nord şi din ţări islamice, în ultimele decenii. "Mulţi dintre imigranţi sosesc în Franţa aflându-se într-o situaţie financiară dificilă, ceea ce sporeşte incidenţa delicvenţei", spune Jeanne Sautiere, director pentru integrare şi grupări religioase în cadrul sistemului francez al penitenciarelor. "Cel mai important lucru este menţionarea faptului că nu există nici o corelaţie între Islam şi delicvenţă".
 
Liderii musulmani, sociologii şi activiştii pentru drepturile omului susţin însă că, mai mult decât în alte ţări europene, politicile sociale din Franţa au avut efectul de a izola musulmanii din suburbiile sărace, care au o rată mare a şomajului, şcoli inferioare şi condiţii precare de locuit. Aceste aspecte au contribuit la crearea unei generaţii de copii născuţi în Franţa care au puţine şanse de a avansa pe scara socială şi chiar mai puţin şanse de a se bucura de respect din parte autorităţilor franceze.
 
"Problema discriminării şi a justiţiei este unul dintre aspectele-cheie ale societăţii noastre şi cu toate acestea nu i se acordă suficientă importanţă", spune Sebastian Roche, director pentru cercetare al Centrului Naţional Francez pentru Cercetări Ştiinţifice. "Nu putem învinui un stat pentru faptul că unele companii ale sale se fac vinovate de discriminare, însă putem învinui statul dacă sistemul său judiciar şi poliţia sa discriminează".
 
Ca parte a politicii sale, guvernul francez nu culege informaţii despre rasa, religia sau etnia cetăţenilor săi ce trec prin sistemul judiciar, fiind astfel dificilă obţinerea unor cifre precise privitoare la felul în care este alcătuită populaţia închisorilor. Cu toate acestea, demografii, sociologii şi liderii musulmani au realizat estimări general acceptate, care indică faptul că populaţia musulmană a deţinuţilor din închisorile franceze este 60-70%.

 
Cifrele variază în funcţie de regiune: ele sunt mai mari în zonele cu o mai mare concentrare a populaţiei musulmane, inclusiv în zonele suburbiilor Parisului, în Marsilia şi în Lille.
 
În sistemul francez al penitenciarelor există doar 100 de clerici musulmani pentru cele 200 de închisori din ţară, în comparaţie cu cei 480 de preoţi catolici, 250 de pastori protestanţi şi 50 de rabini evrei – în pofida faptului că numărul deţinuţilor musulmani este mult mai mare decât cel al deţinuţilor de altă religie.
 
În ultimii ani, principala preocupare a guvernului francez vizavi de populaţia musulmană a închisorilor a fost una politică. Oficialii francezi din domeniul securităţii au avertizat autorităţile din închisori, în anul 2005, că ar trebui să se preocupe de prevenirea situaţiilor în care musulmanii radicali ar putea incita ceilalţi deţinuţi.
 
Un an mai târziu, Senatul francez a aprobat o lege care oferea agenţiei naţionale de informaţii autoritatea de a monitoriza deţinuţii musulmani, ca parte a eforturilor din lupta împotriva terorismului.
 
Autorităţile penitenciarelor au început să permită accesul imamilor moderaţi în închisori, sperând că vor reuşi să "echilibreze elementele radicale", a explicat Aurélie Leclerq, directoarea Centrului de Detenţie Lille-Sequedin.
 
Mulţi dintre deţinuţii musulmani din această închisoare aflată de vest de Lille sunt copii şi nepoţi de imigranţi care au fost aduşi în regiune cu decenii în urmă, pentru a lucra în minele de cărbune.
Refuzul oficialilor penitenciarelor franceze de a oferi mâncare conformă cu religia, în mod special produse din carne, este una dintre cele mai importante cauze ale nemulţumirii deţinuţilor musulmani şi a condus, în unele cazuri, la organizarea unor proteste în închisori.
 
Timp de mulţi ani, închisorile le-au permis deţinuţilor musulmani să nu mănânce produsele din carne de porc – iar statisticile care prezentau numărul de deţinuţi ce refuzau carnea de porc au constituit un bun barometru al populaţiei musulmane din închisori. Însă renunţarea la carnea de porc nu este decât un prim pas spre regimul alimentar conform cu religia. Doar recent au încetat închisorile să mai folosească grăsimea de porc pentru gătirea legumelor şi a altor feluri de mâncare.
 
Imamii din închisori au avut luna trecută o întrevedere cu ministrul justiţiei, Rachida Dati, prezentându-i o listă cu revendicări, printre care şi un număr mai mare de imami şi instruirea gardienilor din închisori, pentru ca aceştia să înţeleagă mai bine diferenţele religioase.
Citește și
1 Comentariu
  1. dorinteodor spune

    este clar ca franta a fost facuta de francezi. ca sa traiesti in franta trebuie sa fi francez sau sa te comporti ca un francez. multi musulmani nu pot asta si, atunci cind se va aduna o masa critica, europa va fi fortata sa reglementeze problema (a mai facut-o si cu alte prilejuri, inca din secolul 16, chiar de mai multe ori ….)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.