Monstrul din Amstetten

 
Lui Kerstin Fritzl "nu îi ajungea oxigenul în creier" şi acum se află în comă, spune preotul care a botezat-o la 19 ani. În această lume subterană de abia ajunge aerul, potrivit agenţilor de poliţie care au coborât în pivniţa unde era ţinută închisă alături de fraţii şi de mama ei. Însă lipsa de aer în creier era provocată, nu de captivitate, ci de o boală degenerativă cauzată de incest.
 
A fost Freud cel care a detaliat acest tabu, un austriac pentru care cele două feţe ale monedei erau moartea şi sexul. S-a spus că austriecii cultivă două obsesii: moartea şi colecţionarea. La Amstetten, Joseph Fritzl, tatăl-călău, colecţiona copii închişi în pivniţa casei sale din această regiune acoperită de viţă de vie, notează ziarele ABC şi El Pais.
 
Oamenii de aici, pentru care o crimă fără scandal este ca un strudel fără frişcă, sunt obişnuiţi cu astfel de fascinaţii morbide, iar cimitirul din Viena este plin de asemenea dovezi. Hermann Bahr spunea că "cel care vrea să ştie cum trăieşte un austriac trebuie să vadă cum este îngropat, deoarece fiinţa sa este intim legată de perspectiva de a nu mai fi". De aici s-a născut în 1925 şi expresia "cadavrul fermecător" – cadavre exquis – o idee ce aparţine suprarealiştilor.
 
Joseph Fritzl ar fi trebuit de mult să vadă un psihanalist, asemeni celui reputat dat lumii de această ţară, în schimb îl va "consulta" un judecător din St Pölten. Acest monstru cu două feţe – de hidră şi dragon – tată şi temnicer al fiicei sale ţinute prizoniere în labirint, ducea o viaţă dublă care depăşeşte tiparul imaginii exterioare şi exilului interior, atât de locală şi pe care Freud o calificase deja drept maladie.
 
Austria are o imagine proprie asupra lumii, însă cea pe Kerstin şi fraţii ei şi-o amintesc este cea a mitului cavernei: o lume în spatele proiectată pe ziduri de flashurile televizorului. Psihoterapeuta Rotraud Perner explică riscurile de a fugi din realitatea virtuală Matrix şi a cunoaşte lumea reală. Dacă înţelegerea lumii "poate fi articulată în cuvinte", a acestor copii se bazează doar pe ceea ce i-a putut învăţa o mamă închisă la numai 18 ani.
 
Însă când săptămâna trecută creierul lui Kerstin nu se mai oxigena iar viaţa ei începea să se stingă, mama sa a avut gândul neaşteptat de a-i chema un preot. Părintele Max Kreuzer era de serviciu şi a venit să-i dea binecuvântarea şi botezul. "Este dintre cei puţini care a văzut aceste creaturi ale subsolului, palide şi ofilite. Nu face teorii şi nici nu crede în întâmplare: ‘întâmplător a fost descoperirea acestui caz tocmai la noi".
 
Dincolo de jocul de cuvinte, întâmplarea face ca aceeaşi ţară să-i aibă şi pe Fritzl şi pe Wolfgang Priklopil, ambii ingineri cu minţi sclipitoare; şi ca Elisabeth Fritzl să fie victimă ca şi Natascha Kampusch, ceea ce spune multe despre această stranie "austricitate".
 
Captivitatea copiilor lui Fritzl şi a Nataschei Kampusch nu au fost cazuri izolate. De amintit că în februarie 2007 s-a descoperit că în oraşul Linz o mamă îşi ţinuse închise fiicele în condiţii inumane timp ce 7 ani, fără să reacţioneze cineva. Sau drama Mariei K, o tânără de 23 ae ani care suferea de tulburări mintale şi care era maltratată şi obligată de părinţi să doarmă într-un coşciug de lemn în grădină.
 
Însuşi Sigmund Freud a dezvoltat cu fiica sa teoria reprimării care arată cum indivizii sunt capabili să nu vadă ceea ce nu vor. "Că această teorie vine de la un austriac nu este o întâmplare; suntem experţi", spune un psihiatru. Istoria recentă a ţării a agravat această tendinţă, care aminteşte de "Austria naziştilor, când toţi erau spioni şi se denunţau unii pe alţii; cu rezultatul societăţii de azi când denunţurile sunt prost văzute". În asemenea măsură încât nicio crimă oribilă precum aceasta nu a atras atenţia vecinilor şi a autorităţilor.
 
Despre bătrânul Fritzl, psihiatrii spun că este "probabil un om supradotat în plan intelectual", cu o "tendinţă exacerbată spre narcisism": era Dumnezeul de jos, pentru că nimeni nu poate fi în lumea de sus; aşa cum Lucifer, a devenit stăpânul infernului. Alţi experţi caută explicaţii diferite. "Fritzl reprezenta autoritatea familială iar pentru vecini era tipul de om respectabil şi stimat. Mulţi oameni de aici închid ochii în faţa realităţii. Cât timp autorităţile nu intervin înseamnă că totul este bine. "Nu există răzvrătire, nu există curaj civil", afirmă un specialist.
 
"Ceea ce s-a întâmplat la Amstetten trebuie să pună lumea pe gânduri iar Austria să aibă curajul să admită că nu a fost o întâmplare sau ghinon. Să regândească lucrurile şi să prevină", spune el.
Armin Thurnher, directorul revistei "Falter" este derutat de profesia lui Josef Fritzl, autorul acestei monstruozităţi. Deşi, spune el, istoria postbelică a Austriei este plină de ingineri. El aminteşte că temnicerul Nataschei Kampusch era inginer de comunicaţii şi tot inginer era şi Franz Fuchs, cel care între 1993 şi 1997 a terorizat Austria trimiţând scrisori-bombă pe care le confecţiona în dormitor, fără ca părinţii lui care se uitau la televizor în sufragerie să bănuiască ceva. Bilanţul obsesiilor acestui inginer au fost patru morţi şi 15 răniţi, subliniază El Pais.
 
În timp ce în lumea animală limitele sunt clare şi sunt delimitate de instincte, la om aceste limite dispar ca şi cum nu ar exista. De fapt istoria a dat dovezi suficiente de anomalii, extravaganţe şi acte criminale comise de indivizi ai speciei umane. Însă când un om apropiat nouă, pe deasupra austriac, şi aparent normal cu studii şi viaţă liniştită, se dovedeşte a fi temnicerul, agresorul sexual al propriei fiice de care a abuzat timp de peste două decenii, explicaţiile amuţesc şi se trezeşte în noi acea incontrolabilă aversiune care cere măsuri excepţionale, conchide ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.