Raportul privind imigraţia în Italia: creştere netă a numărului românilor

 
Într-un raport elaborat de Ministerul de Interne cu privire la imigraţia din Italia şi prezentat de ministrul Giuliano Amato se arată că numărul total al străinilor rezidenţi în Italia reprezintă 5% din populaţie, numărul românilor fiind într-o netă creştere. Există totuşi o diferenţă netă între centrul şi nordul ţării, unde imigraţii reprezintă 6,8% din populaţie, şi sudul ţării, unde procentul străinilor se opreşte la 1,6%, relevă Il Giornale.
 
În rândul străinilor predomină minorii şi persoanele aflate la o vârstă activă. Vârsta medie este de 30,4 ani, inferioară faţă de cea a rezidenţilor (42,3 ani). Aproape un sfert dintre străinii rezidenţi în Italia sunt minori. De asemenea, un cetăţean străin din doi are vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, faţă de 29,2% din populaţia totală din aceeaşi clasă de vârstă.
 
În ce priveşte naţionalitatea, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a numărului marocanilor, tunisienilor şi filipinezilor, şi o creştere a numărului cetăţenilor albanezi şi chinezi. Începând din a doua jumătate a anilor ’90 a început să crească numărul cetăţenilor români care, la 1 ianuarie 2007, reprezentau una dintre cele mai numeroase comunităţi (278.000 de permise de şedere), imediat după cea albaneză (280.000). Creşteri extraordinare s-au înregistrat şi în cazul ucrainenilor (în 4 ani de la 12.730 la 120.070) şi a moldovenilor (de la 6.974 la 55.803), în majoritate femei.
 
În 2006, copiii născuţi în Italia din părinţi străini au fost 57.765 (+11% faţă de anul precedent), respectiv aproximativ 10% din totalul copiilor născuţi în Italia. Numărul născuţilor la o mie de străini rezidenţi în Italia s-a dublat practic în decurs de 10 ani: de la 11,6 născuţi la o mie de străini în 1993 s-a trecut la 22 în 2006. Raportul precizează că numărul cetăţenilor străini rezidenţi născuţi în Italia în 2006 a fost de aproximativ 398.000. Aceştia reprezintă a doua generaţie de imigraţi, care reprezintă 13,5% din totalul populaţiei străine rezidente. Dat fiind faptul că fenomenul migrator este relativ recent, probabil că este vorba, în totalitate, de cetăţeni minori.
 
Numărul căsătoriilor mixte oficiate în 2004 a fost de 17.835 şi constituie 9% din totalul căsătoriilor înregistrate în anul respectiv. În 76% din cazuri este vorba de bărbaţi italieni care îşi aleg o soţie străină.

 
În categoria imigranţilor fără acte în regulă coexistă tipuri destul de diferite de străini: există cei care intră legal în Italia, dar apoi rămân peste perioada legală permisă. Există de asemenea toţi cei care intră ilegal, precum şi cei care intră cu ajutorul organizaţiilor care se ocupă de traficul cu fiinţe umane. În fine, există o formă de imigraţie ilegală cu scopuri direct criminale, sau imigraţi care încearcă să se sustragă anchetării sau arestării lor în ţara de origine. Este desoebit de ridicată prezenţa persoanelor fără acte în regulă provenite din România şi Ucraina, mai precizează raportul.
 
Cei care se plâng de atenţia redusă acordată problemei securităţii "au dreptate", a afirmat ministrul de Interne al cărui mandat încetează, Giuliano Amato, cu ocazia prezentării raportului MAI privind imigraţia şi a rezultatelor studiului realizat de institutul Makno privind imigraţia.
 
"Nu ascund faptul că sunt nemulţumit de modul în care a fost abordată problema siguranţei cetăţenilor în ultimii doi ani, când s-a constatat o înclinaţie din partea coaliţiei majoritare de a privi problema siguranţei legată de criminalitatea organizată şi de mafia şi de a o aborda mai degrabă sub aspect social", a spus Amato răspunzând unor întrebări ale ziariştilor.
 
În raport se mai arată că în rândul italienilor se accentuează sentimentul de neîncredere faţă de imigraţi, mai cu seamă faţă de islamici, consideraţi "mai problematici". Aproape unul din trei italieni este împotriva construirii de moschei pe teritoriul naţional. În ultimul an, este stabilă populaţia care încearcă sentimente de deschidere/disponibilitate faţă de imigraţi (42%), în timp ce s-a dublat numărul cetăţenilor care manifestă sentimente de neîncredere (de la 5,9% de la sondajul anterior, la 11,3% la cel actual) şi de indiferenţă faţă de aceştia (de la 10,7%, la 17,1%).
 
Majoritatea italienilor consideră că imigraţii constituie o resursă economică pentru întreprinderile italiene (57%), că sunt utili pentru asistenţa acordată persoanelor vârstnice (68,4%), că majoritatea imigraţilor sunt cinstiţi (51%) în timp ce imigraţii clandestini reprezintă o problemă pentru siguranţa cetăţenilor (52%), conchide ziarul citat.
Citește și
1 Comentariu
  1. ADINA spune

    da au dreptate intr-un fel dar problema e ca ne pun pe toti in aceiasi oala cu cei rai.noi care muncim cinstit avem de tras din cauza tiganilor si a celor care fac faradelegi in italia.eu am 6 ani de italia am gasit persoane care mau tratat bine nu a contat ca sunt romanca si persoane care au fost rasisti cand auzeau ca is romanca se purtau urat.mi sa intamplat odata sa ma duc sa imi fac niste copii pana atunci nu stiau ca sunt romanca si ma duceam in fiecare zi in tutungeria aia e cand au vazut de unde sunt mi-a aruncat restul si actele mam simtit ingrozitor credetima.eu una is deacord sa trimita acasa pe toti cei care fac rau acolo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.