EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Declaraţiile preşedintelui Voronin ar putea agrava serios relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti

1
 
Relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti ar putea să se agraveze serios, în opinia politicienilor moldoveni, după ce preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a învinuit România ar fi instigat conducerea de la Chişinău să înceapă conflictul armat de pe Nistru din 1992, a scris pe 29 aprilie, ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.
 
Nu există îndoieli că Bucureştiul nu va întârzia să răspundă acestor declaraţii. Una este să te cerţi din cauza denumirii limbii în care vorbeşte populaţia din Republica Moldova şi alta să învinuieşti, de fapt, un stat membru NATO de declanşarea unui conflict armat, susţine autorul articolului, Svetlana Gamova.
 
Potrivit publicaţiei ruse, neaşteptata declaraţie a preşedintelui moldovean, făcută pe 25 aprilie, în cadrul unei emisiuni televizate, a întărit argumentele liderilor de la Tiraspol, care întotdeauna făceau referire la "factorul românesc" atunci când refuzau să se împace cu Chişinăul. Este adevărat că ei se refereau nu la trecutul conflictului, ci la perspectivele acestuia, şi anume la o eventuală unire a Republicii Moldova cu România. În acest context, ziarul rus evocă declaraţii ale preşedintelui român, Traian Băsescu, în opinia căruia "cele două Românii" se vor uni în cadrul Uniunii Europene.
 
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, în acest fel, Voronin reabilitează Rusia, faţă de care anterior existau aceleaşi acuzaţii. Pe parcursul a 17 ani, Chişinăul a acuzat că ceea ce s-a întâmplat în 1992 este "mâna Moscovei".
 
Aceeaşi opinie o avea şi anturajul preşedintelui Voronin în perioada anilor 2003-2007, când era certat cu Kremlinul.
 

Liderul Partidului Popular Republican din Republica Moldova, Nicolae Andronic, a menţionat pentru Nezavisimaia Gazeta că, prin aceste declaraţii, Voronin a început de fapt campania electorală pentru alegerile parlamentare care se vor desfăşura în 2009. Potrivit lui, Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare în Republica Moldova, se confruntă cu o scădere a ratei de popularitate, iar "prin această retorică, Voronin obţine voturile populaţiei antiromâneşti şi vorbitoare de limba rusă". Andronic mai susţine că în 2005, Voronin a jucat după alte reguli. El a primit atunci sprijinul lui Băsescu, "care a venit în Republica Moldova pentru a face agitaţie în favoarea PCRM", a mai declarat Andronic, citat de Nezavisimaia Gazeta.
 
Ziarul rus precizează că, în ceea ce priveşte rolul Bucureştiului în conflictul de pe Nistru, a solicitat opinia a două persoane care în 1992 s-au aflat în tabere opuse: Anatol Plugaru, fostul ministru al securităţii din Republica Moldova în 1992, şi Vladimir Antiufeev, aşa-numitul ministru al securităţii din Transnistria în guvernul separatist autoproclamat .
 
În declaraţia pentru Nezavisimaia Gazeta, Plugaru a susţinut că "Bucureştiul influenţa politica Republicii Moldova, finanţa Frontul Popular, care se pronunţa pentru ieşirea din URSS şi unirea cu România", dar în acelaşi timp a subliniat că nu ştie nimic despre instigarea din partea Bucureştiului de a începe conflictul militar.
 
"Nu am cunoştinţă de existenţa unor ordine din partea Bucureştiului de a intra în Bender şi eu, după cum vă amintiţi, ştiu mai multe decât alţii despre acel război. Un astfel de ordin a fost dat la Chişinău de conducerea moldovenească", a spus Anatol Plugaru.
 
În schimb, aşa-zisul ministru al securităţii de stat din Transnistria, Vladimir Antiufeev, spune că în timpul conflictului, soldaţii moldoveni luptau cu armament românesc, astfel că o susţinere directă a existat. El nu exclude nici faptul că România ar fi îndemnat Chişinăul să înceapă conflictul.
 
Vladimir Voronin a declarat vineri seara, în cadrul unei emisiuni televizate că în 1992 Bucureştiul l-a obligat pe Mircea Snegur (preşedintele Republicii Moldova din acea perioadă) să înceapă războiul de pe Nistru. El a declarat că sunt mai multe forţe şi interese care nu doresc reglementarea conflictului transnitrean, lăsând să înţeleagă că printre acestea este şi România. Mircea Snegur a calificat drept aberaţii declaraţiile actualului preşedinte moldovean.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. sergiu spune

    sunt convins la comflictul de pe Nistru un mare rol l-a avut si Bucurestiul_au avut si au interes.vor unire cu ”Patria Mama”-ne-a intrebat cineva daca vrem aceasta unire?Nici tarile UE nui iubeste.bravo Voronin traiasca PCRM

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.