EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Europa se reîntoarce la cărbuni, suscitând îngrijorare privind clima

0
 
Într-un moment în care experţii în schimbarea climei afirmă că emisiile de carbon trebuie reduse rapid pentru a se ţine în frâu încălzirea globală, principala companie italiană producătoare de energie, ENEL, schimbă materia primă pe baza căreia funcţionează marea sa uzină, de la petrol la cărbune – considerat cel mai murdar combustibil de pe pământ, scrie The New York Times.
 
În decursul următorilor cinci ani, Italia va spori măsura în care se bazează pe cărbune de la 14 la 33%. Energia generată de ENEL din cărbune ca creşte până la 50%.
 
Italia nu este însă singura ţară care îşi îndreaptă atenţia spre cărbune. Determinate de cererea din ce în ce mai mare, de preţurile-record pentru petrol şi gaze, de îngrijorarea faţă de securitatea energetică şi de aversiunea faţă de energia nucleară, este de aşteptat ca ţările europene să pună în funcţiune aproximativ 50 de centrale pe bază de cărbune în următorii cinci ani, care vor activa pentru următoarele cinci decenii.
 
În SUA, este posibil ca mai puţine noi centrale pe bază de cărbune să îşi înceapă activitatea, în parte deoarece devine mai dificilă obţinerea autorizaţiilor necesare şi parţial pentru că puterea nucleară rămâne o alternativă.
 
Dintre cele 151 de propuneri existente la începutului lui 2007, la peste 60 s-a renunţat până la finalul anului, multe dintre ele fiind blocate de guverne. Zeci de alte propuneri sunt blocate în procese.
 
Economiile în extindere rapidă ale Indiei şi Chinei, unde cărbunele rămâne o sursă principală de combustibil pentru mai mult de 2 miliarde de oameni, sunt considerate de multă vreme ca reprezentând o ameninţare pentru eforturile de reducere a emisiilor de carbon. Însă o reorientare spre cărbuni chiar şi în ecologista Europa stârneşte un val de îngrijorare în rândul activiştilor din domeniul mediului înconjurător, care avertizează că lumea intră pe o traiectorie periculoasă ce va face imposibilă ţinerea sub control a fenomenului de încălzire globală. Ei sunt uluiţi de această renaştere a cărbunelui, un combustibil asociat mai curând cu fabricile mizere din romanele lui Charles Dickens.
 
Au avut loc proteste la Civitavecchia, în Italia, la o nouă centrală pe bază de cărbune din Germania, la o uzină din Republica Cehă, precum şi la uzina energetică Kingsnorth, din Kent – care va deveni prima uzină britanică pe bază de cărbune de peste un deceniu.
 

Proprietarii centralelor energetice din Europa subliniază faptul că fabricile nou construite respectă cât mai mult posibil normele de mediu. Însă criticii sunt de părere că expresia ‘cărbune curat’ este doar un vis, un oximoron în ceea ce priveşte emisiile de carbon care determină schimbarea climei.
 
Din punctul de vedere al costului şi al securităţii energetice, cărbunele prezintă numeroase avantaje, explică susţinătorii propunerilor. Rezervele de cărbune vor dura 200 de ani, nu doar 50, cum este cazul gazelor sau al petrolului. Cărbunele este relativ ieftin în comparaţie cu petrolul şi cu gazul natural, cu toate că preţul cărbunelui s-a triplat în ultimii câţiva ani. Mai important, sute de ţări exportă cărbune – nu există un cartel al cărbunelui, existând astfel şansa negocierii preţurilor.
 
"Pentru a evita petrolul, care este din ce în ce mai costisitor, planul nostru este să transformăm uzinele pe bază de petrol în uzine pe bază de cărbune, folosind tehnologia pentru cărbune curat", explică Gianfilippo Mancini, directorul ENEL pentru generarea şi gestionarea energiei. "Va fi cea mai curată centrală pe bază de cărbune din Europa. Sperăm să demonstrăm că este posibilă folosirea susţinută şi nepericuloasă pentru mediu a cărbunelui".
 
Această sarcină este cu atât mai dificilă cu cât cărbunele produce mai mult dioxid de carbon decât gazul natural sau petrolul. În condiţiile în care carbonul nu este captat şi izolat, cărbunele nu poate fi ecologic. Însă rezolvarea acestei probleme presupune coordonare globală şi investiţii de miliarde de dolari, pe care nicio ţară nu pare dispusă să le cheltuiască – afirmă Jeffrey D. Sachs, director al Institutului Pământului din cadrul Universităţii Columbia.
 
Construirea uzinelor care ar putea fi adaptate într-o bună zi la captarea de carbon costă cu 10-20% mai mult, iar în ziua de azi există foarte puţine. Pentru cele mai multe centrale energetice pe bază de cărbune, costul transformării ar fi "fenomenal", a concluzionat un raport al Agenţiei Americane pentru Protecţia Mediului.
 
Există şi problema izolării şi a stocării carbonului. Geologii trebuie să stabilească dacă există locaţii subterane potrivite, să calculeze cât carbon ar putea "găzdui" acestea, iar apoi să găsească o modalitate de a împiedica scurgerile. O scurgere masivă de carbon subteran ar putea fi la fel de periculoasă ca şi scurgerea de lichid nuclear, afirmă criticii.
 
În oraşele ce înconjoară Civitavecchia, apariţia iminentă a unei centrale pe bază de cărbune, cu cele trei turnuri argintii ale sale, este întâmpinată cu teamă. "Îi spun cărbune curat pentru că folosesc nişte filtre. Dacă le compari cu uzinele vechi, da, sunt mai bune, însă nu sunt deloc «curate»", spune Marza Marzioli, membru al grupului cetăţenesc "Nu, cărbunelui" din oraşul vecin Tarquinia.
 
Grupul afirmă că ENEL a dobândit aprobarea pentru centrală cumpărând echipamente pentru un spital local şi desfăşurând o campanie de relaţii publice. Reclamele folosite de ENEL pentru acest proiect înfăţişează o fată care şterge norul de fum al unei centrale electrice. Cei mai mulţi oameni care au participat la referendumul local din anul 2007 au votat împotriva proiectului, însă construcţia centralei a continuat oricum, mai spune grupul.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.