Gianni Alemanno, de la neo-fascism la Primăria Romei

 
Roma este "Oraşul etern", dar nu şi în ceea ce priveşte conducerea administrativă şi politică a capitalei, potrivit agenţiei italiene Adnkronos. Ştafeta trece astfel în alte mâini, de la stânga la dreapta, o cotitură epocală pentru istoria Campidoglio, deoarece niciodată până acum primul cetăţean al Romei nu a fost exponent al dreptei. Alegerea lui Gianni Alemanno în funcţia de primar al Romei pune capăt unei perioade de 15 ani de administrare de către stânga a "Oraşului etern".
 
Alemanno este un fost neo-fascist trecut la partidul conservator Alianţa Naţională (AN), care şi-a focalizat campania electorală asupra securităţii şi luptei împotriva imigraţiei.
 
Născut la 3 martie 1958, la Bari (Puglia, sudul Italiei), Alemanno, jurnalist de formaţie, a militat încă din tinereţe în partidul neo-fascist Mişcarea Socială Italiană (MSI) prin intermediul organizaţiei acesteia, Frontul Tineretului, al cărei secretar naţional a fost în perioada 1988-1991. El s-a aflat sub tirul criticilor pentru rădăcinile sale neofasciste.
 
În 1982, a fost arestat pentru că a lansat un cocktail Molotov împotriva Ambasadei URSS de la Roma şi a executat o pedeapsă cu închisoarea de 8 luni. Alemanno a fost ales în Camera Deputaţilor în 1994, din partea (AN, dreapta conservatoare) şi a preluat postul de ministru al agriculturii (2001-2006) în guvernul lui Silvio Berlusconi.
 
Gianni Alemanno a fost numit vicepreşedinte al AN, partidul lui Gianfranco Fini, în 2004. A mai fost candidat al dreptei la Primăria Romei, în 2006, avându-l contracandidat pe Walter Veltroni, dar nu a obţinut decât 37% din voturi.
 
În cursul campaniei din 2008, a respins, după unele tergiversări, sprijinul partidului La Destra, care se revendica din fascism, îndeosebi din cauza protestelor vehemente ale comunităţii evreieşti.
 
Alemanno, care susţine că Roma nu este numai "capitala artei şi culturii" ci şi "capitala catolicismului", a suscitat o mică polemică din cauza crucii celtice pe care o poartă la gât, un simbol al extremei-drepte din Italia.
 
"Nu este vorba de o ostentaţie. În materie de alegeri personale, fiecare face ce crede. Crucea celtică pe care o port este simbolul religios binecuvântat la Mormântul Sfânt", a explicat el pentru ziarul La Repubblica.
 
Mai multe partide de extremă dreapta, mai ales franceze, au folosit crucea celtică drept emblemă, precum "Ordinea nouă" sau "Partidul Forţelor Noi".
 
Alemanno este căsătorit cu Isabella Rauti – fiica radicalului de centru-dreapta Pino Rauti – şi are un fiu de 13 ani, Manfredi.
 

Cotat clar perdant în sondaje, candidatul pentru Campidoglio al coaliţiei Poporul Libertăţii (PdL) al lui Silvio Berlusconi, a creat o surpriză în primul tur de scrutin din 13-14 aprilie, obţinând 40,7% din voturi, comparativ cu 45,8% cât a obţinut adversarul său de stânga, Francesco Rutelli.
 
Considerând el însuşi acest rezultat drept unul "miraculos", a adresat un apel locuitorilor Romei să participe la "marele vânt de schimbare care suflă asupra Italiei", după victoria lui Berlusconi în alegerile legislative anticipate. Luni, 28 aprilie, Alemanno a obţinut o largă victorie în al doilea tur de scrutin, cu un avans de peste 7 procente.
 
La 17 aprilie, între cele două tururi de scrutin, Gianni Alemanno s-a deplasat la Paris pentru a se întâlni cu Christian Blanc, secretarul de stat însărcinat cu Dezvoltarea regiunii capitalei (Paris) şi Brice Hortefeux, ministrul pentru imigraţie, pentru a propune proiectul "creării unei alianţe privind problemele imigraţiei".
 
"Dorinţa mea este ca preşedinţia franceză a Uniunii Europene să fie ocazia de a institui o luptă comună împotriva imigraţiei clandestine, îndeosebi în ceea ce priveşte chestiunea nomazilor", a declarat el cu acel prilej.
 
"Trebuie se redevenim stăpâni la noi acasă", a insistat în spotul său electoral, denunţând cei aproximativ 20.000 de "imigranţi şi clandestini" care, în opinia sa, "au comis delicte şi continuă să locuiască la Roma", dar pe care s-a angajat să-i expulzeze.
 
Problema privind securitatea capitalei s-a aflat în centrul discursului lui Alemanno, care nu a ezitat săexploateze cazul recent al agresiunii sexuale comise împotriva unei studente africane, atribuită unui român şi larg mediatizată, pentru a acuza stânga de a fi neglijat securitatea în capitală şi la periferia acesteia.
 
Victoria lui Alemanno este o nouă lovitură pentru centrul-stânga din Italia care nu şi-a revenit încă de pe urma pierderilor electorale suferite şi a considerat Primăria Romei un bastion sigur al ei. Era de aşteptat ca Rutelli să profite de pe urma popularităţii lui Veltroni. Liderul Partidului Democrat (PD) a declarat luni, 28 aprilie, că înfrângerea lui Rutelli este "foarte gravă".
 
Ziarul Il Giornale titrează articolul despre victoria lui Alemanno: "Ascensiunea cea mai dificilă a primarului alpinist".
 
Acesta este însă profund nemulţumit dacă cineva îi spune "al optulea rege al Romei", deoarece unul din principiile sale este: "Clasa conducătoare trebuie să fie austeră, deoarece luxul te face să-ţi pierzi puterea de concentrare". El este serios şi auster şi profund ataşat de valorile "sale", subliniază Il Giornale.
 
Primul primar al Romei, imediat după război, în perioada 1944-1946 a fost un nobil, un prinţ, Filippo Andrea Doria Pamphilj şi un antifascist. Ulterior, timp de 30 de ani capitala Italiei a fost apanajul democraţiei creştine (DC, moderată). Perioada dintre 1969 până în 1976 este ultima de dominaţie a DC asupra administraţiei Romei.
 
Anul 1976 este unul de cotitură pentru capitală: după 30 de ani de DC începe etapa "roşie" a administraţiei, care a gestionat oraşul în anii dificili ai terorismului şi asasinării lui Aldo Moro. Primul primar comunist al Romei este încarnat de o personalitate de primă mărime, istoricul de artă Giulio Carlo Argan, care a avut un dublu obiectiv: recuperarea centrului istoric şi redresarea periferiilor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.