Italia: creşte vertiginos numărul căsătoriilor între bătrâni şi îngrijitoarele lor străine

 
Procuratura din Bologna, împreună cu poliţia a blocat oficierea căsătoriei civile între un pensionar italian şi o româncă, desfăşurând verificări pentru a stabili dacă viitoarea soţie, îngrijitoare româncă, în vârstă de 44 de ani, nu încearcă pur şi simplu să-l stoarcă de bani pe angajatorul ei, un bolognez de 83 de ani, pe care îl îngrijeşte de mai mult timp şi cu care dorea să se căsătorească. Cununia civilă, fixată pentru 25 aprilie la primăria din Bologna, a fost blocată in extremis printr-un decret al procurorului Valter Giovannini, notează "Corriere della Sera".
 
Anchetele au fost demarate în urma denunţului făcut de nepoţii bătrânului care, observând anumite comportamente suspecte ale omului în legătură cu administrarea averii, au cerut poliţiştilor să facă lumină.
 
Recent, au arătat membrii familiei, pensionarul s-a prezentat la o agenţie imobiliară, însoţit de îngrijitoarea româncă, pentru a pune în vânzare apartamentul în care locuia. De asemenea, în repetate rânduri el s-a prezentat şi la banca unde deţine un cont curent pentru a scoate bani. Şi în cazul acesta era însoţit de viitoarea "mireasă", în timp ce el părea absent şi prea puţin lucid. Şi, într-adevăr, se pare că bătrânul ar prezenta şi o anumită lipsă de discernământ. Cât despre iminenta căsătorie, rudele bătrânului au declarat că nu ştiau absolut nimic.
 
Acesta este un caz emblematic, afirmă preşedintele Asociaţiei apărătorilor instituţiei căsătoriei (AMI), Gian Ettore Gassani, din moment ce în Italia se înregistrează o creştere vertiginoasă a numărului căsătoriilor încheiate între bătrâni şi tinere străine, mai cu seamă îngrijitoare. Astfel, dintre cele peste 300.000 de căsătorii mixte care se încheie anual în Italia, în ultimii zece ani peste 30.000 au fost căsătorii între persoane de vârsta a treia, adică între 70 şi 85 de ani, singure, văduve sau deja divorţate, cu femei străine foarte tinere.
 

La acest fenomen se adaugă şi acela, mult mai frecvent întâlnit, al soţilor în vârstă care, părăsindu-şi soţiile, chiar şi după 30 de ani de căsătorie, optează să convieţuiască cu femei străine, de obicei mult mai tinere. Fireşte, nu întotdeauna este vorba de o "înşelare" a acestor bătrâni pentru că ar fi… senili, ca în cazul de la Bologna.
 
AMI subliniază însă că această creştere vertiginoasă a căsătoriilor între bătrâni şi îngrijitoare străine provoacă serioase neplăceri şi sub aspect patrimonial, deoarece în multe cazuri aceşti bătrâni îşi risipesc averile şi pensiile în defavoarea membrilor familiilor lor, doar din dorinţa de a trăi ca în tinereţe…Toate acestea sunt numai în avantajul unor femei care de cele mai multe ori profită de o totală sau parţială incapacitate de discernământ a soţilor lor.
 
La baza unor astfel de căsătorii nu se află doar proiectul economic ci şi certitudinea obţinerii cetăţeniei italiene într-un timp foarte scurt. Această ‘posibilitate’ este bine cunoscută de multe organizaţii criminale care planifică asemenea escrocări ale persoanelor în vârstă, după cum o dovedesc numeroasele anchete în acest sens desfăşurate de Autoritatea judiciară.
 
"Departe de orice moralism la adresa persoanelor care intenţionează să-şi refacă viaţa la 80 de ani, este de la sine înţeles faptul că printre diferitele cauze aflate la originea crizei conjugale în Italia o pondere deloc nesemnificativă o are tocmai acest fenomen care, în majoritatea cazurilor, provoacă efectiv numeroase escrocherii pe fondul lipsei de discernământ al vârstnicilor.
 
Aceasta nu înseamnă că toate căsătoriile mixte între vârstnici italieni şi tinere străine sunt ilegale, dar reiese foarte clar că este absolut necesar ca toate autorităţile competente în materie să verifice în mod preventiv prin anchete sociale şi alte elemente utile căutarea adevărului, existenţa unor eventuale vicii în cazul consensualităţii în detrimentul bătrânului care vrea să încheie o căsătorie cu o străină foarte tânără", a mai spus Ettore Gassani.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.