Marile oraşe olandeze se pregătesc de un val de bulgari şi români

 
Venirea românilor şi bulgarilor ar urma să aibă pentru oraşele mari ale Olandei consecinţe mai mari decât s-a întâmplat în cazul polonezilor, aceşti noi cetăţeni aI UE venind ca să rămână, afirmă surse din cadrul Institutului pentru cercetarea problemelor urbane, Nicis, preluate de ziarul olandez "De Telegraaf".
 
Venirea românilor şi bulgarilor este un lucru clar iar economia olandeză se pregăteşte să atragă în număr mare muncitori din aceste două ţări, aşa cum arată surse din cadrul Asociaţiei olandeze a agenţiilor pentru muncă temporară, ABU. Comunităţile trebuie, de aceea, să pună la punct cât de repede posibil asociaţii de colaborare împreună cu angajatorii de forţă de muncă imigrată, experţii în planning şi organizaţii sociale, pentru a dirija în direcţie pozitivă acest aflux, avertizau specialiştii de la "Nicis", un centru de cercetare urbană, responsabil pentru 27 de mari oraşe din Olanda.
 
Cercetătorul Raffael Argiolu, de la Institutul mai sus amintit, afirma în acest sens că impactul venirii românilor şi bulgarilor ar urma să fie mai mare pentru cartierele-problemă ale marilor oraşe, muncitorii din aceste două ţări fiind atraşi mai degrabă de cele patru mari oraşe ale Olandei, în timp ce polonezii lucrează şi în zonele rurale.
 

O altă diferenţă faţă de polonezi este probabil dorinţa acestor nou-veniţi de a prinde rădăcini în Olanda, comunităţile locale trebuind de aceea să ia în calcul construirea mai rapidă de locuinţe, în care aceşti oameni să poată să fie adăpostiţi, adăuga el. Conform ABU, companiile sunt ocupate acum cu venirea românilor şi bulgarilor, dat fiind că numărul polonezilor care vin pare să nu mai crească. Companiile văd în forţa de muncă din România şi Bulgaria noii angajaţi, iar ţinând cont de faptul că aceste ţări se află la o distanţă mai mare este logic să te gândeşti că aceşti muncitori nu vor merge înapoi aşa de uşor, urmând însă să se aştepte ce se va întâmpla în mod concret, afirma Remco Icke, purtător de cuvânt al ABU.
 
Roel van Heugten, de la agenţia pentru recrutarea personalului calificat "Metaal Flex Detacheringsbureau", declara că din cei 6.000 de muncitori polonezi angajaţi cu contract în ultimii nouă ani, doar zece s-au stabilit definitiv în Olanda. Conform lui Van Heugten, situaţia în cazul românilor şi bulgarilor este diferită, dat fiind că aceştia câştigă în Olanda până la de 6 ori mai mult ca în ţara lor, în timp ce polonezii câştigă aici (în Olanda) de 4 ori mai mult ca în Polonia. La aceasta se adaugă şi faptul că locuinţele din România sunt mult mai proaste ca aici, din experienţa altor ţări rezultând că aceştia (românii) vor să rămână definitiv şi din acest motiv.
 
"Metaal Flex" pregăteşte venirea de nouă forţă de muncă şi a elaborat în acest scop o listă de aşteptare pentru românii care vor să vină în Olanda, urmând însă să se aştepte aprobarea din partea cabinetului olandez, care trebuie mai întâi să permită accesul liber al forţei de muncă din aceste ţări pe teritoriului regatului.
 
În subsidiar, trebuie adăugat faptul că articolul a declanşat o mare de reacţii negative, multe din ele furibunde, din partea publicului cititor olandez, reacţii care pot fi citite pe forumul ziarului "Telegraaf", dedicat articolului "Grote stad wacht golf Bulgaren", deşi unele au fost şterse de redacţie din cauza limbajului foarte dur folosit.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.