EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Medicamentele false invadează piaţa germană

 
Afacerea cu medicamente falsificate procurate prin internet ia amploare în Germania, guvernul şi industria farmaceutică avertizând asupra riscurilor crescute pentru sănătate. Bandele organizate obţin sume uriaşe din vânzarea prin intermediul internetului a substanţelor anabolizante, pilulelor de slăbire sau a mijloacelor pentru creşterea potenţei, câştigurile fiind chiar mai mari decât în cazul vânzării drogurilor, scrie ziarul german Berliner Morgenpost.
 
Testările realizate pe medicamente cumpărate prin internet au demonstrat existenţa unui număr crescut de falsuri mai ales la acele preparate destinate ameliorării stilului de viaţă, precum mijloacele de creştere a potenţei sau medicamentele pentru slăbire.
 
Medicamentele false vândute în Germania se remarcă printr-o cantitate mai redusă a principiului activ decât este indicat pe ambalaj, spectrul falsurilor mergând până la alterări periculoase ale medicamentelor. Îngrijorare produc numeroasele anabolizante din domeniul fitness-ului şi faptul că oamenii îşi recomandă reciproc în continuare surse de medicamente îndoielnice, în ciuda faptului că se expun în acest fel la riscuri majore pentru sănătate.
 
Conform Bundeskriminalamt (oficiul criminalistic federal, organism pentru combaterea criminalităţii organizate, asemănător poliţiei federale americane FBI, n.red.), bandele organizate obţin câştiguri chiar mai mari decât în cazul comerţului cu droguri, cu ajutorul unor materii prime în valoare de 100 de euro fiind obţinute chiar profituri de circa 10.000 de euro. Ministerul german al sănătăţii este de părere că prin falsificarea de medicamente sunt finanţate inclusiv activităţi teroriste.
 
În ce priveşte dimensiunile problemei nu există încă date sigure. Anchetatorii vamali au descoperit în ultimii trei ani, în anumite domenii, aproximativ de 5 ori mai multe mijloace medicamentoase ilegale decât în anii anteriori, afirma Schreiber, cifrele neobişnuit de mari putând fi şi rezultatul unor anchete mai dure, deşi este clar că gradul de pericol a crescut într-adevăr.
 
Autorităţile vorbesc chiar despre o problemă cu tendinţă de acutizare, datorată în special mijloacelor medicamentoase provenite din Asia de Sud, Europa de Est şi Africa de Sud. Cu toate acestea, căile legale de distribuţie, prin intermediul farmaciilor şi furnizorilor legali de pe internet, sunt "relativ sigure", procentajul de falsuri fiind aici de 1%.
 
Cantitatea de substanţe medicamentoase false este însă de 25 până la 50% în ţările în curs de dezvoltare, în timp ce în Europa ea atinge între 6 şi 10%. Ultima oară, heparina (anticoagulant) impură livrată din China a dus în Germania în 31 de cazuri la efecte secundare grave, în SUA fiind anunţate 81 de decese din acest motiv. Pentru a se evita maşinaţii de genul celor apărute în cazul scandalului heparinei, urmează ca un amendament legislativ să pedepsească inclusiv falsificarea principiului activ al medicamentelor şi nu doar a medicamentului ca atare.
 
Asociaţia de Cercetare a Producătorilor de Medicamente a cerut intervenţia specifică a procuraturilor germane în combaterea acestui tip de medicamente. S-a propus de exemplu punerea la punct a unui experiment pilot, prin care să se amelioreze codurile de bare de pe ambalaje, în scopul recunoaşterii mai uşoare a medicamentelor false.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata