EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Web gratuit care legalizează divorţul în 20 de minute

0
 
Internetul a schimbat şi a uşurat viaţa în multe privinţe, a portughezilor însă şi mai mult. Ţara a devenit o pionieră a divorţurilor pe internet, fără birocraţie şi în timp record, între 4 şi 20 de minute. Acum, durerosul, costisitorul şi birocraticul demers al divorţului se poate face de acasă, cu un simplu click pe computer şi la un preţ mic.
 
Aşa-numitul divorţ "na hora" (divorţ pe loc) este o iniţiativă privată, absolut legală, ce nu "a picat" bine Bisericii catolice, care a considerat-o "o incitare" la destrămarea familei, dar foarte bine primită de cetăţeni, notează ziarul La Verdad
 
Într-o singură lună, pagina web a fost vizitată de 100.000 de utilizatori şi au fost depuse 6.856 de cereri. Deşi pare uşor, solicitările trebuie să întrunească o serie de condiţii. Potrivit lui Lourenço, creatorul ideii, scopul este de "a agiliza procedurile şi de a face procesul mai puţin dureros, însă fără o devirtualizare a sa, motiv pentru care trebuie întrunite unele condiţii marcate de lege".
 
Prima şi cea mai importantă, este ca divorţul să fie reciproc consimţit şi ca perechea să nu aibă copii, sau bunuri în comun. A doua condiţie este ca ambii soţi să aibă aşa-numita "cartao do cidadao", sau cartea de identitate în fomat digital, ceea ce nu se întâmplă în întreaga ţară. De abia din iulie toţi portughezii vor putea beneficia de aşa ceva.

 
De aici încolo demersul se simplifică. Tot în format digital trebuie să fie şi certificatele de naştere şi de căsătorie, ceea ce va fi curând posibil deoarece în Portugalia se vor generaliza "actele electronice" pentru toate serviciile publice, inclusiv cele juridice. Apoi este suficient să se acceseze – www.divorcionahora.com – să se completeze formularul cu datele personale, să se adauge actele şi să fie trimise la registru; odată restituite, va trebui alăturată semnătura digitală şi "voila", în mai puţin de 20 de minute divorţul este gata, gratis.
 
Dar, aşa cum precizează Lourenço, care a creat acest portal în asociere cu o firmă britanica de tehnologie, lucrurile nu sunt aşa de simple. Deşi divorţurile simple sunt gratuite, cu cât devin mai complexe cu atât preţul va creşte. În orice caz, cele electronice nu vor fi la fel de scumpe ca cele pe cale tradiţională. "Un divorţ fără complicaţii poate costa 4.000 de euro iar unul mai complex, peste 12.000; cu noi preţurile vor fi mult mai mici", spune avocatul.
 
Acest proiect este total legal, dar este o iniţiativă exclusiv privată. Guvernul şi Ministerul Justiţiei nu au nicio legătură. Şi totuşi toată lumea a apreciat-o, mai ales într-o ţară unde s-a aprobat recent o nouă lege a divorţului, care admite patru situaţii pentru divorţul fără consimţământul unuia dintre parteneri.
 
Biserica l-a calificat însă drept "o banalizare a căsătoriei", iar Asociaţia Familiilor l-a taxat drept "deplorabil". Totuşi psihologul Lopes Dias, angajată a portalului îl apără: "Nu este o apologie a divorţului, pur şi simplu este un mod de a nu prelungi suferinţele unui cuplu care decide să pună capăt căsătoriei". Iar aceasta într-o ţară care are deja cea mai mare rată a divorţurilor din Europa.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.