Aeroportul din Constanţa va găzdui două noi curse externe low-cost

 
Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa se află în negocieri cu doi operatori low-cost pentru a opera, în 2008, două curse din Constanţa către două destinaţii din Spania şi Germania, a declarat, pe 2 mai, directorul Aeroportului, Titus – Adrian Cazacu.
 
"Până la sfârşitul anului vom avea două noi curse low-cost spre destinaţii din Spania, cel mai probabil Madrid, şi către Germania, după ce compania low-cost «Ryanair» a început din aprilie să zboare pe ruta Constanţa – Pisa", a precizat directorul aeroportului.
 
De asemenea, aeroportul este în discuţii pentru operarea unei curse interne Constanţa-Cluj şi a unei curse externe pe ruta Bucureşti-Chişinău.
 
Reprezentantul companiei a mai spus că Aeroportul se reorientează spre cursele low-cost deoarece numărul turiştilor străini care vor veni în acest an pe Litoral cu zboruri charter va stagna.
 
"Aproape jumătate din numărul de pasageri pe care îl vom atinge în acest an va fi adus de cursele low-cost şi pentru noi este important să creştem frecvenţa zborurilor şi să adăugăm noi destinaţii deoarece nu putem fi dependenţi de sezonul estival, în condiţiile în care numărul turiştilor străini va stagna în acest an", a adăugat Adrian Cazacu.
 
Acesta consideră că în acest an aeroportul va transporta circa 95.000 de pasageri, din care peste jumătate pe curse low-cost, iar restul pe curse charter care aduc turişti străini sau transportă turişti români peste graniţă.
 
Aeroportul găzduieşte în prezent trei zboruri comerciale săptămânale pe ruta Constanţa – Pisa, organizat de cea mai mare companie low-cost «Ryanair», şi alte trei zboruri pe săptămână pe ruta Constanţa – Timişoara, operate de compania "Carpatair".
 
"O mare parte din mişcările de aeronave de pe aeroport sunt ne-comerciale, fie militare sau cargo, dar asta nu înseamnă că noi suntem un aeroport militar. Încercăm să schimbăm această imagine în rândul călătorilor şi să atragem pasageri pe cursele existente şi viitoare din Brăila, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi chiar din Bulgaria", a mai menţionat directorul Aeroportului.
 
Aeroportul din Constanţa are o capacitate de 500.000 de pasageri pe an, fiind inaugurat în anii 1960 ca aeroport pentru cursele estivale. Prin aeroportul din Constanţa au fost transportaţi şi 800.000 de pasageri pe an în "perioada de aur" a turismului românesc, în anii 1978 – 1979. În prezent, în structura acţionariatului aeroportului se află Ministerul Transporturilor, cu 60% din acţiuni, Consiliul Judeţean şi Fondul "Proprietatea", cu câte 20% din pachetul de acţiuni.
 
Aeroportul a fost puternic afectat de criza gripei aviare în anul 2006, când numărul de turişti a scăzut de la 115.000 în anul precedent la 72.000 de pasageri, iar retragerea tour-operatorului german TUI de pe piaţa românească a făcut ca numărul de pasageri să ajungă la 48.000, în 2007.
 
În prezent aeroportul este principala poartă de intrare în România pentru turiştii străini, aproximativ 90% dintre aceştia venind pe Litoral pe calea aerului. Anul acesta sunt aşteptaţi circa 60.000 de turişti străini pe Litoralul românesc, Aeroportul din Constanţa urmând să zboare spre zece destinaţii cu curse tip charter din 6 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.