FMI nu agreează reducerea TVA la alimente şi majorarea pensiilor în avans

 
Fondul Monetar Internaţional avertizează România cu privire la costurile şi la impactul negativ asupra deficitului bugetar pe care le-ar putea implica reducerea TVA-ului la alimentele de bază, majorarea în avans a pensiilor şi creşterea salariilor în sectorul public în anul fiscal – şi electoral – 2008.
 
Experţii FMI recomandă autorităţilor de la Bucureşti să se opună cu fermitate iniţiativelor de reducere a TVA-ului la alimentele de bază, de majorare a pensiilor în avans şi de creştere semnificativă a salariilor în sectorul bugetar deoarece ar putea avea un impact negativ asupra obiectivelor fiscale stabilite pentru anul 2008 şi asupra stabilităţii macroeconomice.
 
Misiunea FMI, care a vizitat în aprilie România pentru consultările anuale referitoare la evoluţia economiei, a remarcat, potrivit concluziilor publicate pe site-ul instituţiei, o reorientare pe termen scurt a politicii fiscale româneşti ce reflectă o fragmentare a politicilor interne şi contextul apropiatelor alegeri locale şi parlamentare din acest an.
 
Fondul a identificat trei situaţii de risc care pot greva asupra deficitului fiscal în 2008: reducerea TVA-ului la alimentele de bază, majorarea pensiilor înainte de termenul stabilit, creşterea substanţială a salariilor din sectorul public.
 
FMI a remarcat faptul că Senatul a aprobat propunerea de reducere a TVA-ului la alimentele de bază de la 19% la 5% şi consideră că dacă o astfel de măsură va fi aplicată în acest an atunci ea ar costa România 0,5% din PIB.
 
În al doilea rând, intenţiile unora dintre partidele politice mari de a devansa majorarea pensiilor – în condiţiile în care următoarea tranşă de creştere a veniturilor pensionarilor a fost stabilită pentru ianuarie 2009 – ar reprezenta costuri de circa 1,5% din PIB.
 
Cea de-a treia problemă identificată de experţii FMI este o potenţială creştere substanţială a salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, în contextul în care bugetul pe 2008 nu prevede o evoluţie deosebită la acest capitol comparativ cu anul 2007.
 
"Misiunea FMI solicită autorităţilor să se opună cu fermitate acestor iniţiative şi altora similare care ar putea periclita obiectivele fiscale pentru 2008 şi ar putea submina stabilitatea macroeconomică", se arată în documentul Fondului Monetar Internaţional.
 
Potrivit experţilor instituţiei financiare internaţionale, pentru a asigura sustenabilitatea fiscală deficitul bugetar al României pe termen mediu trebuie stabilit la circa 1% din PIB.
 
Pentru anul 2008 FMI recomandă României un deficit bugetar de 1,75% din PIB faţă de nivelul de 2,75% din PIB stabilit în buget sau de 2,25% din PIB după recenta rectificare bugetară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.