Liberalii cer demisia de onoare a comisarului european Franco Frattini

 
Reprezentanţii PNL în Parlamentul European vor solicita demisia de onoare a comisarului european Franco Frattini, considerând că acesta a făcut declaraţii care contravin Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a anunţat (luni, 5 mai 2008) vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu.
 
Europarlamentarii liberali vor solicita, de asemenea, Parlamentului European să reafirme dreptul al liberă circulaţie al cetăţenilor europeni, pornind de la situaţia românilor din Italia, a declarat europarlamentarul liberal Cristian Buşoi.
 
Meleşcanu a susţinut, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al PNL, că Frattini pare a fi "într-un prelungit concediu" pre şi post-electoral.
 
"Am cerut tuturor parlamentarilor liberali din Parlamentul European să ceară demisia de onoare a comisarului Frattini pentru declaraţiile pe care le-a făcut, declaraţii care contravin nu numai prevederilor documentelor europene, ci chiar declaraţiilor pe care tot comisarul Frattini le-a făcut, în urmă cu câteva săptămâni. Se pare că domnul Frattini este într-un prelungit concediu pre-electoral şi post-electoral, ceea ce explică asemenea luări de poziţii", a declarat Meleşcanu.
 
Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a precizat că liberalii români din PE vor propune, totodată, forului european o dezbatere plecând de la declaraţiile politicienilor italieni.
 
"Vom solicita PE să reafirme printr-o declaraţie dreptul la liberă circulaţie pentru cetăţenii europeni", a declarat Buşoi.
 
Surse liberale au precizat că premierul Tăriceanu a spus în Biroul Politic Central al PNL că "europarlamentarii trebuie să ia neapărat atitudine faţă de această situaţie". Tăriceanu i-a informat, de altfel, pe liberali că a discutat telefonic, joi, 24 aprilie, cu premierul italian Silvio Berlusconi, pe tema situaţia românilor din Italia.
 
Comisarul european pentru justiţie, libertate şi securitate, Franco Frattini, propus de Silvio Berlusconi, după alegerile din Italia, pentru postul de ministru de Externe, s-a pronunţat în favoarea unei renegocieri a directivei Uniunii Europene care permite libera şedere a cetăţenilor comunitari în ţările membre, susţinând că "libera circulaţie a cetăţenilor nu se poate transforma în liberă circulaţie a criminalilor".
 
Totodată, liderul Alianţei Naţionale de centru-dreapta, Gianfranco Fini, a declarat că nu exclude posibilitatea reintroducerii vizelor pentru cetăţenii români care doresc să intre în Italia şi că trebuie discutată cu Comisia Europeană o eventuală modificare a regulilor privind libera circulaţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.