Moodys: Turbulenţele externe pot afecta România

 
Agenţia de rating "Moodys" consideră că turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale au sporit pentru România posibilitatea unui şoc extern.
 
Creşterea rapidă a creditului, deficitul de cont curent ridicat şi majorarea datoriei externe sunt principalele provocări cu care se confruntă România, iar turbulenţele de pe pieţele financiare au sporit posibilitatea ca un şoc extern să producă probleme în următoarele 12-18 luni, apreciază analiştii agenţiei de rating.
 
Ratingurile României sunt susţinute de progresul realizat în implementarea reformelor structurale, precum şi datoria guvernamentală redusă şi nivelului ridicat de lichiditate externă, potrivit agenţiei internaţionale de evaluare financiară.
 
În acelaşi timp, ratingurile reflectă şi provocările legate de perioada de tranziţie pe care o parcurge România, în principal creşterea rapidă a creditului, un deficit de cont curent ridicat şi majorarea datoriei externe.
 
"Integrarea României în UE a accelerat majorarea investiţiilor şi restructurarea macroeconomică, conducând la o creştere economică mai mare şi mai stabilă. De asemenea, ratingurile sunt susţinute de reformele structurale, în principal cele implementate în procesul de aderare la UE, de politică monetară strictă şi de nivelul redus al datoriei guvernamentale", a arătat Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service.
 

Agenţia consideră că nivelul de dezvoltare economică este încă modest în comparaţie cu statele din vestul Europei, şi va dura "câteva decenii" până va fi recuperat decalajul.
 
Calificativele României, respectiv "A1" pentru împrumuturile în valută şi "Baa3" pentru obligaţiunile guvernamentale, sunt încă scăzute în comparaţie cu alte state membre ale UE, cu excepţia Bulgariei. Perspectiva ratingurilor României este stabilă.
 
"Acest lucru este cauzat de mai mulţi factori, printre care politica fiscală inconsistentă, programul de restructurare este departe de a fi încheiat şi riscurile asociate tranziţiei rapide, precum deficitul de cont curent ridicat şi creşterea rapidă a sectorului de creditare", a explicat analistul Orchard.
 
Asemenea dezechilibre sunt cel mai probabil sunt determinate în parte de politica fiscală a guvernului de natura pro-ciclică, de majorările frecvente ale salariilor din sectorul public şi de creşterile mari ale pensiilor.
 
Printre punctele slabe ale României se numară, în opinia agenţiei de rating, şi revizuirile frecvente ale bugetului de stat, care demonstrează o slabă legătură între planificarea creşterii economice şi cea bugetară.
 
"Deficitul extern ridicat generează unele riscuri pentru stabilitatea macroeconomică, iar turbulenţele actuale de pe pieţele financiare au sporit posibilitatea ca un soc extern să cauzeze probleme la nivel economic în următoarele 12 sau 18 luni. Cu toate acestea, analiza «Moodys» indică faptul că guvernul şi sistemul bancar ar putea rezista unui şoc economic moderat la nivelul actual al ratingului", a spus analistul Moodys.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.