Numărul turiştilor care vor vizita Litoralul în 2008 va creşte cu 15%

 
Anul 2008 ar putea fi cel mai bun pentru Litoralul românesc ca număr de turişti după 1990, circa 1,3 milioane turişti români şi străini fiind aşteptaţi în structurile de cazare, a declarat Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, cu ocazia deschiderii oficiale a sezonului pe Litoral.
 
"Ne aşteptăm la o creştere cu cel puţin 15% a numărului de turişti, deşi anul trecut a fost cel mai bun sezon pentru turismul românesc după 1990. Anul acesta se observă o creştere a calităţii serviciilor pe Litoral", a spus Ovidiu Silaghi.
 
Acesta a precizat că Litoralul românesc nu este în competiţie cu cel bulgăresc, deoarece fiecare oferă alte produse turiştilor.
 
"Bulgaria are 450 de kilometri de plajă, noi avem 60 de kilometri. Ei sunt concentraţi pe turismul all-inclusive, iar noi ne concentrăm pe alt tip de servicii", a explicat Silgahi.
 
Acesta a spus că în 2008 autorităţile vor încerca să atragă mai mulţi turişti din Estul Europei şi Republica Moldova, după ce numărul acestora a scăzut cu 25%, în 2007, din cauza introducerii vizelor ca urmare a aderări României la Uniunea Europeană.
 
În acest an pe Litoral sunt aşteptaţi peste 1,3 milioane turişti, după ce numărul acestora a depăşit uşor un milion în 2007, din care peste 60.000 de turişti străini. Peste 20.000 de turişti vor veni la Mare în această perioadă, peste 18.000 de locuri de cazare fiind deja pregătite pentru mini-vacanţa de 1 Mai.
 
"Peste 16.000 de turişti au sosit deja pe Litoralul românesc şi numărul va creşte în orele următoare, iar alţi 18.000-20.000 de turişti au plecat pe litoralul bulgăresc. Sperăm ca anul acesta să păstrăm creşterea numărului de turişti pe întreg sezonul estival, anul trecut creşterea fiind de 16%", a declarat prefectul judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu.
 
Primarul oraşului Mangalia, Zanfir Iorguş, a precizat că autorităţile pregătesc trei proiecte în colaborare cu Bulgaria, printre care lansarea unei croaziere între Eforie-Mangalia şi Balcic şi a unui metrou uşor care să facă legătura între aceste trei localităţi. Cu ocazia deschiderii sezonului estival, a fost inaugurat şi noul port turistic al Mangaliei, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.
 
Preşedintele Asociaţiei de Promovare Dezvoltare Litoral, Corina Martin, a declarat că hotelierii şi autorităţile locale şi judeţene au făcut importante pregătiri pentru reluarea tradiţiei, întreruptă, din păcate, în ultimii 17 ani, de deschidere a sezonului estival, pe litoral, la 1 Mai, dar, cum vremea frumoasă şi calendarul sărbătorilor oficiale au permis, anul acesta sunt îndeplinite toate condiţiile pentru primirea în staţiuni a primilor turişti.
 
Autorităţile au dat şi ele o mână de ajutor pentru ca petrecerea vacanţei de Paşte şi de 1 mai să fie reuşite astfel că, în afară toaletării spaţiilor verzi şi realizării ornamentaţiei florale şi dendrologice, cu noi specii de palmieri, în staţiunea Mamaia a fost repusă în funcţiune telegondola.
 
Şi preţurile de cazare în această perioadă, începând cu Sărbătorile Pascale, sunt promoţionale, astfel că pentru un sejur, în funcţie de numărul de zile, de categoria unităţii hoteliere şi de facilităţile acesteia, preţurile variază între 40 şi 200 de lei, iar cei care doresc pot achiziţiona pachete complete până după 1 mai, dar pentru care trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.