EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Toate numerele locale şi naţionale se vor forma cu prefix

 
Toate numerele locale şi naţionale se vor forma cu prefix, principalii utilizatori afectaţi de această schimbare fiind cei peste 3 milioane de abonaţi ai operatorului Romtelecom, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).
 
Astfel, abonaţii Romtelecom vor putea fi apelaţi doar prin formarea întregului număr naţional de 10 cifre, adică prefixul plus numărul local, pentru toate apelurile naţionale sau locale. Potrivit ANRCTI, numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112 – cât şi numerele de telefonie mobilă vor rămâne neschimbate.
 
Această decizie a ANRCTI a fost luată în vederea închiderii Planului naţional de numerotaţie (PNN).
 
Închiderea Planului naţional de numerotaţie presupune ca toate numerele de telefon, indiferent dacă sunt locale sau naţionale, se vor forma cu prefix (prefixul naţional "0", plus indicativul de arie geografică).
 
Potrivit ANRCTI, Comisia Europeană a susţinut principiul nediscriminării pentru toţi operatorii din piaţă, în condiţiile în care Romtelecom era singurul operator favorizat pentru că se formau în reţea numere scurte de 6 sau 7 cifre faţă de 10 cifre pentru apelurile la operatorii alternativi de telefonie fixă sau la cei de telefonie mobilă. Comisia Europeană a recomandat României uniformizarea modului de formare a numerelor de telefon deoarece furnizorul ai cărui abonaţi formau numere de 6 şi 7 cifre la nivel local avea un avantaj concurenţial faţă de cei ai căror abonaţi formează numărul întreg de 10 cifre.
 
La nivel european, sunt ţări care au ales planuri închise de numerotaţie la fel ca România, dar şi unele care au ales planuri deschise, utilizate însă în aceleaşi condiţii de către toţi furnizorii.
 
Potrivit ANRCTI, un abonat, de exemplu, din Constanţa, va putea apela un alt abonat din Constanţa formând în faţa numărului propriu zis de telefon 0241 sau 0341, în funcţie de furnizorul de servicii de telefonie fixă la care este abonat cel apelat. În Bucureşti, numărul local format din 7 cifre va fi precedat de prefixul "021" sau "031".
 
Totodată, se va modifica şi formatul actual al numerelor scurte, apărând o diferenţă clară între numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional (ora exactă, informaţii privind abonaţii Romtelecom, deranjamente Romtelecom etc.) şi numerele prin care se furnizează servicii de interes general la nivel local – în judeţe (Jandarmerie, taxi, "alo, domnule primar", diferite servicii de deranjamente utilităţi etc.).
 
Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel naţional vor avea patru cifre şi la formarea lor se va adăuga cifra 1 înaintea numărului actual (de exemplu, 1958 pentru "Ora exactă", indiferent de judeţ). Numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local vor fi formate din 7 cifre, cuprinzând prefixul urmat de numărul actual (de exemplu, 0248956 – Jandarmeria din Argeş, 0267956 – Jandarmeria din Covasna, 0219361 – Informaţii TAROM Bucureşti).
 
Pentru a respecta forma de 7 cifre, în cazul special al numerelor scurte actuale de 3 cifre din aria Bucureşti/judeţ Ilfov, se va dubla ultima cifră (de exemplu, 0219566 – Jandarmeria din Bucureşti). Prin aceste modificări vor rămâne disponibile 8500 numere scurte de interes local, la ora actuală fiind utilizate doar 1500.
 
Potrivit ANRCTI, în prima etapă, în perioada 3 mai-31 iulie 2008, toate numerele pentru servicii de telefonie fixă vor putea fi apelate atât în formatul actual, cât şi în noul format, iar abonaţii vor fi informaţi printr-un mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.
 
În perioada 1 august – 30 septembrie 2008, la fiecare apel către numerele în format vechi, abonaţii vor fi informaţi, prin intermediul unui mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise, cu privire la noul format al numărului, dar apelul nu va mai fi finalizat.
 
De la 1 octombrie, la apelarea unui număr în vechiul format, utilizatorii vor fi anunţaţi că "numărul nu există".
 
Pentru a suplimenta informaţiile transmise prin mesajul vocal şi celelalte demersuri de informare a propriilor clienţi pe care le vor face operatorii afectaţi de schimbare, ANRCTI va pune la dispoziţia publicului, în a doua parte a perioadei de tranziţie, 5 milioane de pliante informative, care vor fi distribuite de oficiile poştale din întreaga ţară. ANRCTI pune, de asemenea, la dispoziţia celor interesaţi o linie telefonică cu apel gratuit – 0800.855.855, apelabil doar în reţeaua Romtelecom.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata