Coafezele românce iau cu asalt Olanda

 
Românce şi bulgăroaice asaltează piaţa de muncă din Olanda, ele vizând îndeosebi sectorul cosmetic, aşa cum reiese din cifrele date publicităţii pe 5 mai de către Camera de Comerţ a Olandei, scrie ziarul olandez Telegraaf.
 
Bulgaria şi România au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar aceste două ţări furnizează grupul cel mai numeros de străini care vin să profeseze în Olanda. Cea mai mare parte a noilor întreprinzători activează încă în sectorul de construcţii. Se pare însă că un număr din ce în ce mai mare de femei din Europa de Est au descoperit o nişă în cadrul pieţei, dată fiind lipsa de frizeri şi manichiuriste din Olanda.

 
Ceea ce sare în ochi este numărul mare de femei care încep să lucreze în Olanda, în cazul bulgarilor procentajul de femei fiind de 45%, în timp ce în cazul românilor 6 din 10 persoane care încep o afacere sunt femei. În cazul polonezilor procentajul de femei este de doar 22%. În 2007 numărul persoanelor care au pornit o afacere a fost de 102.000, cu 11.000 mai mult decât anul anterior, creşterea cea mai mare înregistrându-se în domeniul serviciilor.
 
De cea mai mare popularitate se bucură meseriile din domeniul medical, ca de exemplu îngrijirea la domiciliu şi îngrijirea copiilor. În prezent, procentajul de femei care încep o afacere pare să se stabilizeze după ani de zile în care a crescut continuu, circa o treime din noii întreprinzători fiind femei. Anul trecut, nouă din zece persoane din câmpul muncii au început o afacere independentă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.