Criza alimentară: malnutriţia ameninţă un miliard de asiatici

 
Explozia preţurilor la produsele alimentar a generat "malnutriţie", fenomen care ameninţă aproximativ un miliard de asiatici, a declarat luni, la Madrid, preşedintele Băncii Asiatice pentru Dezvoltare (BAD) Haruhiko Kuroda, citat de agenţiile de presă internaţionale.
 
"Creşterea preţurilor are o dimensiune umană foarte brutală" în rândul asiaticilor, deoarece "erodează puterea de cumpărare şi face să planeze asupra lor riscul foametei şi al malnutriţiei", a avertizat oficialul asiatic în discursul inaugural al celei de-a 41-a reuniuni anuale a guvernatorilor BAD.
 
Instituţia financiară apreciază că ţările asiatice cele mai sărace, care cheltuiesc 75% din buget pentru hrană şi energie, sunt direct afectate de explozia preţurilor produselor alimentare şi energiei. Acest lucru poate anula progresele înregistrate în lupta împotriva sărăciei, la nivel mondial, conform aceleiaşi surse.
 
Sâmbăta trecută, BAD a anunţat că va aloca ajutoare bugetare de urgenţă în favoarea ţărilor cel mai grav afectate de criza alimentară.
 
O zi mai târziu, pe 4 mai, ministrul japonez de finanţe Fukushiro Nukaga a prevenit că această situaţie riscă să provoace tulburări sociale de proporţii în Asia.
 
Practic, la nivel mondial, preţul alimentelor s-a dublat în ultimii trei ani, conform statisticii Băncii Mondiale. Acest lucru a generat recente revolte în Egipt şi în Haiti, manifestaţii de protest în numeroase alte ţări, precum şi restricţii la export în multe ţări producătoare, între care Brazilia, Vietnam, India şi Egipt.
 
Printre cauzele acestei situaţii se află barierele comerciale, cereri sporite de consum din partea ţărilor asiatice, pe fondul modificării obiceiurilor alimentare, recolte slabe şi creşterea preţului mondial al petrolului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.