Noile reguli de la Bruxelles privind imigranţii mai severe decât „Legea Bossi-Fini”

 
Uniunea Europeană (UE) pare să fi înţeles că timpul tot mai redus alocat pentru identificarea imigranţilor ilegali reprezintă una din problemele politicii de combatere a imigraţiei clandestine, notează "Il Giornale".
 
Creşterea perioadei de detenţie a imigranţilor în Centrele de Şedere Temporară (Centri di Permanenza Temporanea" (CPT), de la 30 de zile la 60 de zile, aşa cum a decis "Legea Bossi-Fini" din perioada guvernului Berlusconi din 2002, a fost calificată drept detenţie forţată şi un act de "rasism" de către opoziţia de stânga din acea vreme.
 
Imediat ce coaliţia de centru-stânga "Uniunea", a lui Romano Prodi, a ajuns la guvernare, cei doi miniştri de competenţă, cel de interne, Giuliano Amato şi cel al solidarităţii sociale, Paolo Ferrero, au încercat să modifice ceea ce au apreciat a fi o normă necivilă. În proiectul de lege (care nu a devenit niciodată lege) ce purta semnătura lor, a fost inserată o nouă reducere a timpului de identificare în CPT. Şi "Comisia De Mistura" (după numele preşedintelui Comisiei pentru verificarea centrelor de detenţie a străinilor, Staffan De Mistura, n.red) însărcinată de Amato să redacteze un raport privind centrele pentru imigranţi, a precizat în scris pentru clandestini rămânerea în lagăr nu mai mult de 20 de zile, după care aceştia nu mai pot fi reţinuţi acolo.
 
În realitate, acele zile servesc la identificarea celor care au intrat clandestin în Italia. Niciun imigrant fără acte în regulă care speră să rămână pe "pământul făgăduinţei" nu are interesul să spună adevărul privind trecutul său. Tergiversează, dă nume întotdeauna diferite, nu dezvăluie statul de provenienţă. Cu toate acestea, cunoaşterea naţionalităţii unui clandestin este fundamentală pentru repatriere, în caz contrar nu se poate face altceva decât să fie pus în libertate.

 
UE pare să fi înţeles că timpul tot mai redus alocat pentru identificare reprezintă una din problemele politicii de combatere a imigraţiei clandestine. În ceea ce priveşte Italia, datele confirmă acest lucru: în primele trei luni ale anului 2007, potrivit datelor Ministerului de Interne, prin CPT au tranzitat 1.799 de clandestini, dar au fost repatriaţi numai 729, ceea ce reprezintă 40%. Şase din zece au rămas în Italia. Cu un an în urmă, situaţia a stat mai bine: 12.842 de tranzitări şi 7.350 de expulzări efective, care nu au depăşit însă 57% din total. Potrivit ultimului raport al Ministerului de Interne privind securitatea, procentul de clandestini expulzaţi dintre cei care au tranzitat în CPT a crescut din 2002 încoace dar s-a redus masiv cu începere din 2006.
 
"Sistemul de combatere a imigraţiei neregulamentare a revenit de fapt la un nivel cu puţin mai mare decât cel de dinainte de promulgarea Legii 40/98, aşa numita Lege Turco-Napolitano", se poate citi în raportul Palatului Viminale (Interne).
 
La aceasta se adaugă o sentinţă a Curţii Constituţionale din 2004 care a considerat nelegală expulzarea imediată a imigrantului clandestin fără proces şi fără o sentinţă a judecătorului de pace. Şi pentru aceasta este necesar să se acorde timp, în condiţiile în care conform legii actuale, după 60 de zile, în absenţa unei sentinţe, clandestinul este pus în libertate.
 
În ceea ce priveşte reîntoarcerea după expulzare, legea Bossi-Fini considera acest lucru un delict şi prevedea pedepse cu închisoarea de la unul la 4 ani pentru cei care reveneau în Italia. Curtea Constituţională a considerat şi această normă drept nelegală, printr-o altă sentinţă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.