EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Piaţa financiară din România nu este pentru cei cu nervii slabi

0
 
În timp ce nervozitatea la bursele internaţionale este în creştere, din ce în ce mai mulţi investitori caută refugiul în aşa-numitele valori calitative, deşi bursa din Bucureşti abia dacă poate purta eticheta unei "pieţe a calităţii", scrie ziarul elveţian "Neue Zuercher Zeitung".
 
Deşi România este din 2007 membru al Uniunii Europene, lucru apreciat de mulţi investitori drept o ancoră de stabilitate, atât stabilitatea economică cât şi cea politică sunt mai reduse decât în cazul celorlalte ţări noi membre ale UE. În aceste condiţii, nu este de mirare că indicele de referinţă BET, care a înregistrat în 2007 o creştere de 22%, s-a resimţit puternic în cursul acestui an din cauza temerilor crescute faţă de riscuri din partea investitorilor. Indicele a scăzut astfel de la începutul anului cu 29%, bursa din Bucureşti fiind aceea care, în comparaţie cu alte burse rivale din Europa Centrală şi de Est, a suferit cel mai mult în urma bulversărilor de pe pieţele de acţiuni.
 
Motivele acestei volatilităţi foarte mari sunt multiple. Astfel, deficitele structurale din cadrul bursei au un efect foarte puţin stabilizator. Cu o capitalizare de piaţă de 34 de miliarde de euro, piaţa de acţiuni a României este ce-i drept de trei ori mai mare decât bursa din ţara vecină, Bulgaria şi chiar mai importantă decât piaţa de acţiuni a Ungariei. Capitalizarea de piaţă se concentrează însă pe câteva titluri, concernul de petrol şi gaze Petrom (subsidiară a OMV) şi compania de servicii bancare BRD (subsidiară a Societe Generale) fiind responsabile pentru 40% din capitalizarea de piaţă. La aceasta se adaugă şi faptul că doar o mică parte a valorilor cotate pot fi tranzacţionate liber, capitalizarea free float-ului atingând mai puţin de 30% din totalul capitalizării de piaţă, în timp ce lichiditatea bursei este şi ea redusă.
 
Acei investitori care doresc să participe pe viitor la procesul de recuperare economică din România trebuie să aibă în vedere faptul că structura bursei are prea puţin în comun cu economia per ansamblu, dat fiind că agricultura, companiile publice şi telecomunicaţiile nu sunt practic listate la bursă, lucru care face ca băncile şi concernurile energetice, care reprezintă două treimi din capitalizarea de piaţă, să deţină o pondere exagerată. A paria pe indicele BET înseamnă de aceea a paria pe sectorul financiar şi energetic.

 
Printre caracteristicile bursei din Bucureşti se numără şi ponderea crescută a celor cinci fonduri regionale de investiţii, aşa numitele SIF-uri, fonduri în care, în urma politicii de privatizare din anii 90, au fost concentrate circa 30% din acţiunile statului la companiile publice. Aceste fonduri au fost listate la bursă în 1995, ele fiind cei mai importanţi investitori de pe piaţa de capital de atunci încolo.
 
Portofoliile celor 5 fonduri conţin 250 până la 500 de companii din toate domeniile, deşi participaţiile minoritare la capitalurile băncilor reprezintă cele mai valoroase active. Deşi SIF-urile reprezintă doar 8% din capitalizarea de piaţă, ele au fost responsabile în 2008 pentru 40% din volumul de tranzacţii, recentele turbulenţe de piaţa financiară afectându-le puternic, la fel ca şi firmele cu capitalizări medii şi mici.
 
În ciuda faptului că economia României se prezintă ca având o constituţie mai robustă şi mai puţin vulnerabilă la crize decât în anii 90, mai ales dacă avem în vedere sectorul financiar modernizat şi rezervele crescute de devize, România este considerată în continuare drept "o piaţă riscantă" din punct de vedere macroeconomic.
 
Cererea internă, stimulată de o creştere a creditelor, a amplificat presiunea inflaţionistă, în timp ce salariile cresc mai repede decât productivitatea. Înrăutăţirea poziţiei ţării din punct de vedere al comerţului exterior şi deficitul crescut al balanţei de plăţi par şi ele să afecteze sustenabilitatea, de la mijlocul lui 2007 moneda naţională leu pierzând in valoare în raport cu euro, în ciuda uşoarelor recuperări din lunile trecute, urmare a creşterii dobânzilor de către banca naţională.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.