Poluarea afectează polenizarea

 
Poluarea subminează abilitatea albinelor şi a altor insecte de a găsi florile cu ajutorul mirosului, punând astfel în pericol procesul esenţial al polenizării, conform unui nou studiu, preluat de Washington Post.
 
Descoperirea oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Virginia (SUA), ar putea ajuta la dezlegarea misterului care înconjoară actuala criză a polenizării ce afectează o varietate extinsă de culturi. Cercetătorii încearcă să determine cauzele pentru care populaţia de albine şi bondari se află într-o scădere dramatică în SUA şi alte ţări ale lumii, iar noul studiu indică faptul că emisiile toxice de la centralele electrice şi automobile joacă un rol important în dispariţia insectelor.
 
Autorii studiului au folosit un model matematic pentru a determina felul în care parfumul florilor călătoreşte cu vântul şi cât de repede poate fi distrus de poluanţii cu care intră în contact.

 
În urma calculelor, s-a ajuns la concluzia că înainte de secolul al XIX-lea mirosul florilor putea călători între 1-1,2km. Astăzi, însă, în regiunile intens poluate, parfumul floral nu mai poate fi simţit de insecte decât de la cel mult 300 de metri.
 
"De aici avem toate aceste probleme. În plus, impactul poluării asupra activităţii de polenizare este mult mai pronunţat în timpul verii", a declarat unul dintre autorii studiului.
 
Acest fenomen declanşează un ciclu nefast în care insectele polenizatoare întâmpină probleme în găsirea hranei, motiv pentru care populaţia lor intră în declin. În acelaşi timp, procesul de polenizare este încetinit, împiedicând plantele cu flori, printre care multe dintre cele care produc fructe şi legume, să se prolifereze.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.