UE va repatria 8 milioane de imigranţi ilegali

 
Uniunea Europeană (UE) se pregăteşte să înăsprească normele privitoare la repatrierea imigranţilor extracomunitari fără acte în regulă, urmând ca 8 milioane de clandestini să fie expulzaţi, informează cotidianul spaniol "El Pais", citat de ziarul italian "Il Giornale".
 
Miercuri, 7 mai, Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai "Celor 27" se va reuni pentru a aproba proiectul de "directivă în materie de returnare", care prevede armonizarea politicilor ţărilor membre în UE privind durata maximă a perioadei de detenţie pentru imigranţii fără documente şi punerea la dispoziţia statelor membre a unor prerogative mai mari pentru repatrierea clandestinilor.
 
În prezent, se merge de la limita de 32 de zile de detenţie, în vigoare în Franţa şi Cipru, la două luni în Italia şi până la 18 luni în Germania şi Malta. Unele ţări precum Marea Britanie, Olanda şi Danemarca nu prevăd nicio limită de timp.
 
Noua directivă comunitară va stabili un termen de 6 luni, care va putea fi extins până la 18 luni în cazul "absenţei cooperării din partea persoanei vizate" sau al "întârzierilor în obţinerea documentaţiei necesare din partea unor terţe ţări".
 

Potrivit Il Giornale, este vorba de schimbări esenţiale, dacă se are în vedere că la scadenţa termenului de detenţie clandestinii trebuie puşi în libertate şi îşi pot continua activitatea chiar fără documente, în aşteptarea unei reglementări.
 
În ceea ce priveşte prerogativele mai mari conferite ţărilor membre în UE în materie de detenţie şi expulzare a imigranţilor fără acte în regulă, două puncte sunt relevante: posibilitatea de a ţine în detenţie minorii neînsoţiţi şi interdicţia pentru extracomunitarii expulzaţi de a reveni în spaţiul UE înainte de cinci ani.
 
În fiecare an sosesc în UE două milioane de imigranţi, dintre care se estimează că între jumătate de milion şi un milion sunt fără acte în regulă, un număr mai mare chiar decât rata imigraţiei din America de Nord. Statisticile nu iau în calcul însă un anumit tip de "imigraţie internă" în UE, care se confruntă cu afluxuri abundente şi constante din ţări comunitare din Europa de Est, îndeosebi din România şi Bulgaria, spre Vest.
 
Acordul de compromis a fost convenit sub impulsul Franţei, Italiei şi Spaniei, la 23 aprilie, iar în prezent se aşteaptă o aprobare rapidă din partea Consiliului European şi a Parlamentului European.
 
Il Giornale aminteşte că aprobarea noii directive nu va însemna şi posibilitatea automată de expulzare din UE a 8 milioane de persoane, ea putând fi aplicată numai pentru cetăţenii din acele ţări cu care UE a încheiat acorduri bilaterale în materie de repatriere.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.