Clasa mijlocie ameninţată cu dispariţia în Germania

 
Nivelul de bunăstare al clasei mijlocii din Germania ameninţă să fie puternic afectat, un studiu actual indicând până în 2020 o scădere a numărului de persoane aparţinând acestei clase cu circa 10 milioane, în cazul în care nu se fac nişte eforturi susţinute pentru stăvilirea acestei tendinţe, scrie ziarul german "Berliner Morgenpost".
 
Deşi Germania se află într-o poziţie relativ bună vis-a-vis de turbulenţele care afectează piaţa financiară americană, cele 1,7 procente de creştere economică pe termen lung, prognozate de studiul companiei de consultanţă Mc Kinsey denumit "Deutschland 2020", reprezintă totuşi un motiv de îngrijorare, dat fiind că la un astfel de ritm de creştere clasa mijlocie este ameninţată să fie afectată de pierderi masive în ce priveşte nivelul de bunăstare.
 
Potrivit studiului, mai puţin de 50% dintre germani ar urma să deţină până în 2020 venituri care să-i plaseze în rândul clasei mijlocii, numărul persoanelor aparţinând acestei clase reprezentând actualmente 54% din totalul populaţiei. De această clasă cu venituri mijlocii aparţin toţi aceia care câştigă între 70 şi 150% din venitul mediu, ceea ce corespundea în 2006 unui venit mediu anual de 25.000 de euro.
 
Studiul indică necesitatea unor eforturi susţinute pentru menţinerea nivelului de bunăstare din Germania, creşterea de 1,7%, prognozată de Mc Kinsey, reprezentând numai o continuare a statu-quo-ului, dat fiind că economia germană a crescut în realitate, în trecutul apropiat, chiar mai lent, dacă nu chiar a regresat. Mesajul conţinut de studiu este acela că, dacă se continuă în acest ritm economia germană va regresa şi mai mult în plan internaţional.
 
Conform unui studiu al OECD, Germania ocupă locul 18 ca nivel al PIB-ului printre cele 18 ţări cu cel mai mare nivel de bunăstare din lume, în timp ce în anii ’80 Germania se afla în topul celor trei ţări din fruntea vechiului UE (UE-12). Potrivit unei anchete efectuate de Institutul German pentru Cercetare Economică (DIW) din Berlin, în 2000 procentajul germanilor care făceau parte din clasa de mijloc era de 62%, actualmente el fiind de 54%.
 
Joachim Frick, unul din autorii studiului DIW, arăta că acest trend descendent al clasei de mijloc către zona cu venituri mici poate fi răsturnat pe termen scurt şi mediu doar printr-o ameliorare a pieţei muncii, lucru posibil doar dacă economia va creşte puternic şi se vor crea joburi suplimentare. Directorul "Mc Kinsey Germania", Frank Mattern, arăta şi el că în ultimii 15 ani s-a înregistrat o creştere economică insuficientă pentru a fi resimţită de oameni, nereuşindu-se alimentarea suficientă a sistemelor sociale pentru a realiza mărirea pensiilor.
 
Experţii economici de la Mc Kinsey sunt de părere că ameliorarea se poate produce doar în condiţiile unei colaborări între economie şi politică, trebuind în acest sens combătută lipsa acută de specialişti, printr-o cotă mărită a absolvenţilor de facultate şi o autonomie financiară mai mare a universităţilor. Acest lucru necesită bani sub forma taxelor de studii mai mari şi a cheltuielilor pentru educaţie şi solicită totodată existenţa concurenţei acolo unde măsurarea randamentului a jucat un rol scăzut sau chiar inexistent până acum şi anume în ce priveşte salariile profesorilor.
 
La fel de importantă este în opinia experţilor şi sprijinirea acelor ramuri cu perspectivele de creştere cele mai mari, printre care ramura sănătăţii, sectorul financiar şi tehnologiile de mediu iar asta chiar în dauna acelor sectoare care nu prezintă astfel de perspective. Mattern afirma că prin acest studiu se doreşte pornirea unei dezbateri ample în Germania, el fiind de părere că şi companiile au obligaţia de a stimula schimbarea, economia trebuind să înceteze să arate tot timpul cu degetul la politic. Rezultatele studiului urmează să fie discutate şi cu responsabilii politici de la Berlin, adăuga Mattern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.