Memorialul funerar al lui Boris Elţin naşte controverse la Moscova

 
Memorialul dedicat, la sfârşitul lunii trecute, fostului preşedinte rus Boris Elţin, în zona centrală a celui mai faimos cimitir din Rusia, "Novodevici" – o lespede de o formă neobişnuită, care aminteşte, după cum notează cotidianul The New York Times de un "gigantic tort aniversar tricolor" – pare la fel de controversat pentru vizitatori ca moştenirea lăsată de acesta Rusiei.
 
Pentru unii, Elţin (decedat la 23 aprilie 2007), este în continuare fondatorul unei Rusii care s-a născut din rămăşiţele fostei Uniuni Sovietice, un vizionar care s-a dezis de vechea ordine şi a făcut tot ce a putut pentru a-şi conduce poporul in timpuri tulburi. Pentru alţii, stilul său dezordonat se face responsabil pentru lipsa domniei legii şi pentru anxietatea care a înconjurat acei primi ani de după căderea Uniunii Sovietice.
 
"A făcut mult pentru Rusia", este de părere Ecaterina Şerpak (63 ani, profesoară). "I-a dat o nouă viaţă. Ştim cu toţii cum era în anii ’90. Normal, acum lucrurile merg mai bine. A fost vina lui Elţin? Nu poţi spune că a fost doar vina sa. El a început totul, iar începuturile sunt întotdeauna dificile", îşi explică ea simpatia faţă de fostul preşedinte.
 
Prezent la ceremonia de dezvelire a memorialului, actualul preşedinte Vladimir Putin nu a putut ignora propria relaţie dificilă cu cel care i-a fost mentor. Şi asta pentru că, deşi practic Elţin l-a "creat" pe Putin, scoţându-l dintr-o carieră obscură în Sankt Petersburg şi promovându-l în fruntea serviciilor secrete şi, ulterior, în funcţia de premier, înainte să demisioneze şi să îi cedeze preşedinţia, în ceea ce priveşte substanţa şi stilul, Putin a fost întotdeauna în dezacord cu Elţin.
 
"Traseul său în calitate de politician şi cetăţean nu a fost uşor. În fiecare clipă, traseul său a fost la fel de unic ca destinul ţării noastre, o ţară care a trecut prin transformări fără precedent şi prin momente dificile", a subliniat cu această ocazie Putin, care a venit însoţit la ceremonie de succesorul său, Dimitri Medvedev.

 
Pentru New York Times, prezenţa celor doi împreună pune în evidenţă un alt contrast faţă de relaţia Putin-Elţin: spre deosebire de Elţin care a părăsit puterea în mod abrupt, Putin îşi termină mandatul într-un moment de glorie, urmând ca după ceremonia de inaugurare a lui Medvedev la Kremlin, actualul preşedinte să devină prim-ministru.
 
În ultimii ani, evoluţia politică a lui Putin a fost marcată de mesajul fundamental al salvării Rusiei de la dezastrele erei predecesorului său. Prin contrast cu Elţin, Putin s-a prezentat întotdeauna ca un preşedinte sobru, deţinând întotdeauna controlul, faţă de un Elţin cu efuziuni de cordialitate care nu părea dispus să refuze o băuturică.
 
Pentru unii din admiratorii lui Elţin, Putin a întors spatele democraţiei pluraliste pe care Elţin încerca să o creeze. La acest argument, susţinătorii lui Putin amintesc de anii de instabilitate ai conducerii Elţin, invocând necesitatea unei "mâini de fier" care trebuia să conducă Kremlinul pentru a stabiliza ţara.
 
Forma ciudată a memorialului lui Elţin ar trebui să simbolizeze steagul Federaţiei Ruse, introdus de Elţin. Este totuşi de remarcat, notează cotidianul american, că lespedea are prea puţine în comun cu celelalte monumente funerare din cimitir (de obicei busturi), cu mult mai clasice ca stil, şi că deşi designul acesteia, creat de sculptorul Georgi Frangulian, a fost aprobat de familia lui Elţin, memorialul a trezit nemulţumirea şi consternarea multor vizitatori.
 
Alături de Elţin, singurul lider naţional îngropat la Novodevici este Nikita Hruşciov, fostul secretar general sovietic.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.