„Moştenire” pentru noul primar al Romei: o datorie de 7 miliarde euro

 
Pasiunea noului primar al Romei, Gianni Alemanno, pentru alpinism s-ar putea dovedi utilă. Alemanno are în faţă o provocare mai angajantă decât faimoasele sale excursii pe înălţimile Everestului. Va trebui să urce muntele de datorii acumulate de predecesorii săi, inclusiv de fostul primar Walter Veltroni. În total, 7 miliarde euro, informează Il Giornale.
 
Această cifră s-a conturat încă din campania electorală, dar a fost "certificată" de cotidianul economic "Il Sole 24 Ore" într-un articol despre finanţele Romei, în care se lansează ipoteza unei agravări ulterioare de 2 miliarde de euro în împrumuturi pe care Primăria de la Roma le-a contractat cu Casa de depuneri şi împrumuturi.
 
În general, capitala s-a confruntat dintotdeauna cu unele dificultăţi în finanţarea investiţiilor, dar în ultimii ani recurgerea la datorii a crescut de o manieră îngrijorătoare, astfel încât a alarmat şi agenţiile de rating. În perioada 1999-2005 (primul mandat al lui Veltroni a început în 2001) au crescut de la 5,7 la 6,9 miliarde. Apoi, mai aminteşte Il Sole 24 Ore, în 2006 au scăzut puţin, la 340 milioane, pentru a creşte în 2007 la un nivel apropiat de cel al anului precedent.
 
Un scenariu îngrijorător pentru noul primar. În anturajul lui Gianni Alemanno nu se exclude faptul că noua administraţie de centru-dreapta ar putea numi un expert pentru a descâlci conturile unei gestionări a Primăriei, înainte de a începe munca propriu-zisă şi asumarea altor investiţii decât cele deja programate de liderul Partidului Democrat (PD): 3,5 miliarde de euro pentru perioada 2008-2010. Aceste angajamente se află pentru moment doar pe hârtie, iar noua administraţie ar putea chiar renunţa la ele. Dar există deja efecte financiare negative.
 
Planul de investiţii al lui Veltroni a alarmat agenţiile de rating de care depinde verdictul privind garanţia de corectitudine a datoriei Primăriei. Aceste agenţii sunt îngrijorate deoarece planul ar trebui finanţat prin operaţiuni de natură patrimonială sau printr-o recurgere ulterioară la datorii. Cu alte cuvinte, unei bune părţi din acele 3,5 miliarde i s-ar putea adăuga 7 (sau 9) miliarde care grevează deja asupra conturilor Romei.
 
Timpul aflat la dispoziţie este scurt. "Il Sole 24 Ore" notează că perspectivele rating-ului citadin au fost înrăutăţite atât de Standards & Poor’s cât şi de Fich. Dacă Alemanno nu va găsi modalitatea de a modifica foarte costisitorul plan al lui Veltroni, în termen de un an oraşul ar putea suferi o declasare din partea ambelor agenţii, respectiv (A+ / AA-).
 
Publicarea conturilor din Campidoglio nu a făcut plăcere fostei administraţii. Mai ales Marco Causi, fost asesor la Buget, a citit-o drept "alarmism privind datoria", de care dau dovadă cei care susţin că "Roma nu-şi poate permite un sistem de transport pe cale ferată modern şi sustenabil din punct de vedere ecologic precum cel de la Paris, Londra sau alte capitale mari ale lumii".
 
Pe scurt, cei care pun pe tapet moştenirea financiară a administraţiei Veltroni încearcă să blocheze investiţiile în noile linii ale metroului. Cât despre formarea datoriilor, asesorul care şi-a încheiat mandatul a explicat că situaţia a scăpat de sub control în anii ’90, ca efect al deficitului în transport. În anii lui Veltroni, datoria a crescut de la 6,1 miliarde la 6,7 miliarde, cu alte cuvinte mai puţin decât a crescut PIB-ul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.