Viaţa imigranţilor din SUA devine tot mai grea

 
În aceste vremuri dure din punct de vedere economic, milioane de imigranţi din America Latină au încetat să mai trimită bani în ţările de provenienţă, potrivit unui sondaj realizat de Banca Inter-americană de Dezvoltare din SUA, dat publicităţii la 30 aprilie. Acest lucru reprezintă o veste proastă pentru mulţi oameni, informează The International Herald Tribune.
 
Sondajul a constatat că numai jumătate dintre cele 18,9 milioane de imigranţi latino-americani din SUA trimit bani rudelor lor din străinătate. În urmă cu doi ani, 73% făceau acest lucru. Unele ţări au asistat la o diminuare a transferurilor de bani după ani de creştere: banii trimişi în Mexic au scăzut cu aproape 3 procente în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, prima scădere de când Mexicul a început să efectueze astfel de transferuri de bani, în 1995.
 
Sondajul a constatat că economia în declin şi pierderea de locuri de muncă în care salariile erau mici au fost principalii factori vinovaţi de acest fenomen. Dar şi combaterea imigraţiei ilegale a jucat un rol.
 
Raportul este plin de veşti proaste pentru imigranţi, fie ei legali sau nu. Dintre cei 5.000 de latino-americani intervievaţi – aproximativ jumătate fiind rezidenţi legali şi cu cetăţenie, iar cealaltă jumătate fără documente – 81 de procente au declarat că le-a fost mai greu să găsească un loc de muncă bine plătit şi sub o treime au spus că s-au gândit să părăsească ţara.
 

Există persoane adepte ale restricţionării imigraţiei care vor fi încântate de aceste veşti. Graţie unor astfel de persoane, politica de facto privind imigraţia este aceea de a încerca să le facă viaţa insuportabilă imigranţilor ilegali.
 
Cu toate acestea, nimeni nu ar trebui să se gândească la scăderea transferurilor electronice de bani altfel decât la ceva nefericit. Lucrătorii imigranţi nu sunt numai vitali pentru economia americană, dar transferurile lor de bani sunt esenţiale pentru combaterea sărăciei a milioane de oameni de la graniţa de sud. Eliminarea acestei surse de venit va duce la o şi mai mare mizerie în unele dintre regiunile cele mai sărace din emisfera sudică – şi va alimenta disperarea care trimite şi mai mulţi imigranţi spre SUA.
 
Dacă există ceva încurajator în acest sondaj, este vorba de reafirmarea că imigranţii, întotdeauna capabili de muncă grea, sunt şi ambiţioşi. Mulţi din grupurile care au făcut obiectul sondajului au declarat că sunt gata să accepte un loc de muncă prost plătit sau să aibă mai multe locuri de muncă. Deşi 40 de procente au spus că au constatat o scădere a veniturilor lor, 69% au spus că situaţia lor financiară este "bună" sau chiar "excelentă", comparativ cu viaţa din ţara lor.
 
Cu toate acestea, înăsprirea măsurilor ar putea duce la o reducere a oportunităţilor atât de severă, încât chiar i unii dintre optimiştii cei mai muncitori s-ar putea decide să se întoarcă acasă în căutarea unei vieţi mai bune.
 
Dacă acest lucru se va întâmpla, aceşti exilaţi ar putea îngroşa afluxul compatrioţilor lor care se îndreaptă spre nord din acelaşi motiv.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.