Comisia Europeană avertizează România cu privire la impozitarea dividendelor

 
Comisia Europeană a trimis, pe 6 mai, scrisori de somare (prima etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar) României şi Bulgariei cu privire la normele prin care aceste două state percep impozite mai mari pe dividendele plătite în afara ţării decât pe cele interne, informează un comunicat al executivului comunitar.
 
Scrisoarea de somare adresată României se referă la impozitarea dividendelor plătite către societăţi cu reşedinţa în alte state UE sau în ţări din SEE/AELS (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein). Pentru acţionarii români care deţin sub 15% din acţiuni impozitul pe dividende este de 10% şi se percepe la sursă. Impozitul se ridică, însă, la 16%, dacă acţionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru acţionarii din ţări cu care România are acorduri fiscale bilaterale.
 
Pentru acţionarii care deţin cel puţin 15% din acţiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. România percepe, în schimb, 10% impozit final reţinut la sursă, în cazul în care societăţile care încasează dividendele au sediul în Norvegia, şi 16%, dacă dividendele revin unor societăţi din alte state SEE/AELS.
 
De asemenea, Comisia Europeană a trimis pe 6 mai Spaniei şi Portugaliei avize motivate (cea de-a doua etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar prevăzută la articolul 226 din Tratatul CE) cu privire la normele pe baza cărora aceste ţări impozitează dividendele plătite fondurilor de pensii străine mai mult decât pe cele plătite fondurilor autohtone.
 
În plus, Comisia a trimis, Bulgariei o scrisoare de somare (prima etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar) pentru a solicita informaţii asupra normelor acesteia de supraimpozitare a dividendelor plătite din afară comparativ cu cele plătite pe plan intern. Cea de-a doua scrisoare de somare adresată Bulgariei se referă la impozitarea dividendelor plătite societăţilor locale de către societăţi cu reşedinţa în alte state UE sau în ţări SEE/AELS.
 
Toate cele patru state membre (România, Bulgaria, Spania şi Portugalia) au fost solicitate să răspundă în termen de două luni. În acelaşi timp, Comisia a închis acţiunea împotriva Luxemburgului în privinţa impozitelor mai mari pe dividendele plătite societăţilor din alte ţări, întrucât Marele Ducat a eliminat această măsură discriminatorie.
 
"Mă bucur să constat că Luxemburgul şi-a modificat normele discriminatorii de impozitare în ceea ce priveşte dividendele plătite în afară", a declarat Comisarul european responsabil cu impozitarea şi uniunea vamală, László Kovács, "Am încredere că, până la urmă, toate statele membre care mai au astfel de norme discriminatorii îşi vor modifica şi ele legislaţia în consecinţă", a adăugat Comisarul european.
 
Dividendele plătite în afară sunt cele pe care societăţile dintr-o ţară le plătesc acţionarilor care-şi au sediul sau domiciliul în alte ţări. Dividendele interne sunt cele pe care societăţile dintr-o ţară le plătesc acţionarilor din aceeaşi ţară. Dividendele plătite din afară sunt cele pe care acţionarii dintr-o ţară le încasează de la societăţi din alte ţări la care au acţiuni.
 
Suprataxarea dividendelor distribuite societăţilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulaţii a capitalurilor consfinţită de Tratatul CE (articolul 56) şi de Acordul SEE (articolul 40). În plus, când societatea nerezidentă este acţionar majoritar, discriminarea în cauză poate să restrângă şi libertatea de stabilire prevăzută la articolele 43 CE şi 34 SEE. Comisia nu are cunoştinţă de existenţa niciunei justificări pentru asemenea restricţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.